Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien tutkimukset / Lieviä läppävikoja ultraäänessä

Olen nainen ja täytin juuri 40 vuotta. Olen luonteeltani temperamenttinen ja pohdiskeleva, välillä jopa liiankin… taipuvaisuutta pessimismiin, mutta kuitenkin erittäin onnekas ja onnellinen. Odottaessani esikoista (18 vuotta sitten) verenpaineeni nousi loppuraskaudessa huimiin lukemiin (ei raskausmyrkytys tms.), mutta kahden muun raskauden kohdalla paineet olivat ihan normaalit.

Keskimmäinen tyttäreni syntyi sydänvikaisena (avoin valtimotiehyt) mikä korjattiin katetrisaatiolla hänen ollessa 8 kk. Vanhimmalla siskollani oli vastaava synnynnäinen vika aikoinaan.

Nykyään ”kärsin” aika ajoin korkeasta verenpaineesta – monasti liittyen elämäntilanteisiin, hyviin taikka huonompiin hetkiin. Kävin nyt pari kk sitten verenpaineen vuorokausimittauksessa ja myös tarkemmissa kardiologin tutkimuksissa, koska sydämessäni kuului selvä sivuääni. Myös yhdellä sisaruksistani (42 vuotias) todettiin samoihin aikoihin vastaava tila sydämessä rytmihäiriöiden taustalta.

Ultraäänen perusteella lääkäri kertoi että hiippaläppäni vuotaa ja että aorttaläpässä on nähtävissä lievää kalkkeumaa – ja pyysi kontrolliin parin vuoden päästä.

Nyt mieltäni askarruttaa että miten tuo kalkkeutuminen tapahtuu tai on tapahtunut ja millä aikavälillä. Mitä voin tehdä sen eteen että välttäisin ahtauman – vai onko se väistämötn tila, ja kuinka pian se tapahtuu ja mitä itseasiassa silloin tapahtuu kun se ahtautuu? Tunnen kipuilua vasemmalla puolella koko ajan – tosin mietin voiko se olla esim rintaranka kipua, koska olen ihan jumissa niskojani myöden.

Kolestroliarvoni ovat ihanteelliset ja verenpaineen vuorokausimittauksessakin arvot olivat juuri keskiarvon mukaiset eikä lääkitystä toistaiseksi aloitettu. Elämäntavat ovat myös asialliset, en ole lihava (ehkä 3 kg ylimäär.),liikun säännöllisesti ja syön suht terveellisesti. En polta ja alkoholia käytän vähän. Käytän myös ravintolisinä E-EPA omegaölykapseleita ja karnosiinia, molempia 1 tbl päivässä.

Onko kohtaloni äkkikuolema, aivoinfarkti taikka sydäninfarkti väistämättä tämän löydöksen perusteella? Ja voiko se tapahtua piankin?

 

Sydämellisesti huolestunut 40-vuotias nainen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Sydämen ultraääni on niin herkkä tutkimus, että siinä näkyy myös aivan merkityksettömiä asioita. Lievät vuodot eteiskammioläpissä (vasemmanpuoleinen: mitraali-, oikeanpuoleinen: trikuspidaali-) voivat olla normaalin rajoihin meneviä ilmiöitä, jos läpässä ei näy rakennevikaa. Luonnollisesti vain tutkinut lääkäri voi varmistaa tämän.

Aorttaläpässä näkyvä kalkkeuma voi olla alkavan läppävian merkki. Jos vika on etenevä, tämä tapahtuu hitaasti. Aika näyttää, ehtiikö varsinaista vikaa kehittyä kysyjän elinaikana. Seuranta, kuten lääkäri on suosittanut, on paikallaan. Läppävian etenemisen ehkäisyyn ei tunneta keinoja, mutta aikanaan läppäleikkaus korjaa asian, jos on tarpeen. Leikkaus tehdään vasta, kun vika (ahtauma tai vuoto) on merkittävän asteinen ja siitä aiheutuu oireita.

Aikanaan raskauden aikana kohonnut ja nykyään ajoittain kohoava verenpaine voi ennakoida hoitoa vaativaa kohonnutta verenpainetta tulevaisuudessa, joten tätäkin on seurattava. Vuorokausirekisteröinnin perusteella lääkehoitoa ei ole vielä katsottu tarpeelliseksi. Elintapansa kysyjä kuvaa asiallisiksi: verenpaineen kannalta tärkeitä ovat normaalipainon ylläpidon ja liikunnan lisäksi suolan käytön minimointi ja lakritsin välttäminen.

 

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi