Hyppää sisältöön

Minulle on tehty pallolaajennus 2014 jouluna. Lääkitys Rosuvastatin, Asa, Bisoprolol ja Cardace.
Minulla nousi lihasentsyymit lähelle ylärajaa (Nainen) ja jouduin uusiin kokeisiin. Kaikki arvot ok ja CK 81 joka on normaali nyt.
Itse epäilin jotta se oli aiemmin noussut yhtäkkisestä maastopyöräilystä metsissä läskipyörällä, neljänä peräkkäisenä päivänä. Mutt kun se voi ilmeisesti nousta myös sydämestä johtuvista syistä.
Kysynkin nyt, kun arvo on. Hyvä, niin kuinka varovainen voin olla pyöräilyni kanssa metsämaastossa vai voinko harrastaa sitä lainkaan. Mitä tapahtuu jos arvo nousee yli viitearvon tästä syystä. En ollut pyöräillyt tuota ennen aikoihin, mutta useita kilometrejä, tunteja vaellellut samaisissa. Maisemissa.
En haluasi paikoilleni jäädä, mutta kun tahtoo. Sepelvaltimotauti rajoitella näitä harrastuksiani. Vieläkö uskallan harrastaa maastopyötäilyä.

23/06/2016

Haluu liikkua

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 23.6.2016
Päivitetty 4.6.2018

Lihasentsyymillä tarkoitetaan tässä plasman kreatiinikinaasia (P-CK). Kysyjä ei kerro, miksi sen pitoisuus määritettiin. Kokeen käyttöaihe on lihassairauksien tai -vaurioiden diagnostiikka. Arvo nousee lyhytaikaisesti myös sydäninfarktin akuutissa vaiheessa, mutta tämä käyttöaihe on vanhentunut ja tarkemmat testit ovat syrjäyttäneet sen. Yksi käypä käyttöaihe on statiinihoitoon liittyvien lihaskipujen arviointi, koska sen avulla voidaan erottaa statiinin aiheuttama lihasvaurio (harvinainen) vaarattomista lihaskivuista (huomattavati tavallisempia). Tällöin merkittävästi poikkeavana arvona pidetään yleensä viitealueen ylärajan kymmenkertaista ylittymistä, jolloin lukuarvo on tuhansissa.

Kysyjä on oikeilla jäljillä siinä, että vähänkään voimakkaampi liikunta nostaa herkästi CK-arvoa. Muistan erään tutkimuspotilaan, joka käveli Helsingin keskustasta Lauttasaareen, ja seuraavana päivänä tutkimusohjelmaan kuulunut CK-arvo oli huomattavan korkea ja pelästytti meidät tutkijat, kunnes asia selvisi. Myös lihakseen saatu isku tai lihakseen annettu ruiske voi nostaa arvoa. Liikunnan aiheuttava CK-arvon nousu on täysin vaaraton: sen ainoa merkitys on ”poikkeavan” tuloksen aiheuttama sekannus. Kysyjän kokema ei siis mitenkään estä liikunnan harrastamista.

Täydellisyyden vuoksi mainittakoon, että vakavassa lihasvauriossa, joka voi liittyä tapaturmaan tai pitkäaikaiseen tajuttomana makaamiseen, voi ilmetä kymmenissä tai sadoissa tuhansissa oleva CK-arvo. Tällöin vaarana on munuaisten akuutti vajaatoiminta. Tätäkään ei aiheuta CK-entsymi, vaan rikkoutuneista lihassoluista vapautuneet valkuaisaineet, jotka saostuvat munuaisiin.

 

23/06/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi