Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Marevan ja makeutusaineet

Voiko makeutusaineita käyttää marevanin yhteydessä? Minulta on kielletty kaikki näkyvä sokeri ja olen pari kertaa kokeillut leipoa makeutusaineilla. INR-arvo on molempien kertojen jälkeen ollut alle 2. Olen tähän mennessä käyttänyt steviaa. Mahtaako joku toinen laji sopia paremmin? Kiitos vastauksesta.

21/01/2021

eija w.

Vastaus

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 21.1.2021

Makeutusaineilla ei ole tiedossa olevia vaikutuksia Marevan-lääkkeen aineenvaihduntaan.

Herää kuitenkin kysymys, miksi kaikki näkyvä sokeri on kielletty. Leivonnassa sokerin korvaaminen makeutusaineilla saattaa vaikuttaa leivonnaisten rakenteeseen. Sokeri lisää leivonnaisen kuohkeutta, joten sen pois jättäminen usein tiivistää lopputuotetta. Tällöin sokeriton kakkupala voikin sisältää enemmän energiaa kuin sokerilla leivottu. Lisäksi sokeri muodostuu kahdesta sokeriyksiköstä, glukoosista ja fruktoosista. Näitä on jo luonnostaan esimerkiksi hedelmissä ja marjoissa. Voisiko leivonnassa käyttää tavallista sokeria ja syödä leivonnaisia sitten hieman vähemmän ja harvemmin?

Artikkelissa Keinomakeutusaineet terveellisemmän elintapojen apuna on lisää aiheesta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi