Hyppää sisältöön

Nyt väitellään kohonneen kolesterolin tai sepelvaltimon verisuonten tulehduksen vaikutuksesta sepelvaltimotaudin syntyyn ja sepelvaltimotukkeumaan. Syön simvastatiinia. Jos osoittautuu, että sepelvaltimotaudin aiheuttaja onkin tulehdus eikä kohonnut kolesteroli, niin: Vaikuttaako simvastatiinilääkitys tähän verisuonten tulehdukseen alentavasti?

Makemurtaja

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Verisuonitutkijoiden keskuudessa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että ”kolesteroli vai tulehdus” on väärin asetettu kysymys. Verisuonen seinämään joutuu kolesterolia, jos sitä on verenkierrossa liikaa tietyissä muodoissa (lähinnä LDL-hiukkasissa), valtimoiden sisin solukerros on vaurioitunut ja päästää herkästi näitä hiukkasia läpi, eikä kolesterolia poispäin kuljettava HDL ehdi sitä poistaa. Välivaiheiden jälkeen tietyt tulehdussolut, makrofagit, yrittävät siivota kolesterolia pois, mikä sitten houkuttelee paikalle muitakin tulehdussoluja, ja vähitellen tuloksena on suonen ahtauma.
Kolesterolia verrataan kirjassa Totuus kolesterolista osuvasti sormessa olevaan tikkuun. Tikku tulehduttaa sormen, tulehdus aiheuttaa kivun. Kun tikku poistetaan, tulehduskin paranee. Tulehduksen hoitaminen tikkua poistamatta on tuloksetonta.
Statiinilääkkeillä on muitakin kuin vaikutuksia kuin kolesterolin väheneminen. Näitä kutsutaan pleiotrooppisiksi vaikutuksiksi. Yksi on tulehdusta hillitsevä vaikutus, mutta tämäkin välittynee suurimmaksi osaksi kolesterolivaikutuksen kautta, poistamalla ”ärsyttävän tikun”. Niin tai näin, statiinin aikana verisuoniahtaumat vakaantuvat ja muuttuvat vähemmän vaarallisiksi, ja osin pienenevätkin; samalla tulehdus vähenee. Näin sydäninfarktin ja muiden vakavien tautitapahtumien vaara pienenee. Tämä on tärkeintä, eli kuten Deng Xiaoping sanoi: on sama onko kissa musta vai valkoinen, kunhan se pyydystää hiiriä.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset