Hyppää sisältöön

87v. äitini joutui sairaalaan laskimotukosepäilyn vuoksi jalkojen turvottua, oltuaan keuhkokuumeen takia vuodeosastolla viikon antib.tiputuksessa. Tukosta ei ollut, mutta todettiin flimmeri. Jalassa revennyt bakerin tyrä ja epäiltiin ruusua. Sydämen vajaatoiminta todettu jo aiemmin, mutta ei ole lääkehoitoa ollut. Verenpainelääke atacand ollut vuosia käytössä 1tabl./vrk. Nyt uutena lääkkeenä aloitettiin atacandin lisäksi amlodipin, 1/vrk, Bisoprolol 1/vrk, furesis 1/vrk, sekä klexane 2x80mg/vrk ja marevan 2×1,5 tabl/vrk. Näitä lääkkeitä otettu kotona nyt 4vrk. Antibiootti lopetettu. Parin pvän kuluttua verikoe. Nyt verenpaine ollut keskimäärin 129/58/56 luokkaa, INR-arvo 1,8.
Kysyisin, onko jatkuva voimakas väsymys normaalia tässä tilanteessa? Aiheuttaako lääkitys väsymyksen ja meneekö väsymys ohi lääkityksen jatkuessa, eli onko vain ohimenevä oire sopeutuessa lääkkeisiin, vai oire jostain vakavammasta? Aiemmin ei muita lääkkeitä ollut kuin atacand, ja verenpaine pysyi suht tasaisen hyvänä eikä tällaista väsymystä ollut, tosin pidemmän aikaa jo ollut päivisin väsynyt ja nukkunut 1,5-2 tunnin nokosia vuorokauden mittaan. Jaksanut kuitenkin olla jalkeillakin, nyt nukkuu suurimman osan vrk. eikä jaksa kunnolla vessassa käydä tai muuten olla jaloillaan. Pitäisikö lääkärissä käydä lääkityksen tarkistamiseksi?

16/10/2016

Jatkuva väsymys

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 20.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Käytetyillä lääkkeillä ei ole suoraa väsyttävää vaikutusta, vaan väsymys ilmeisimmin johtuu sairauksista. Jo yksistään keuhkokuumeesta toipuminen kestää vanhuksella helposti kuukausia, puhumattakaan kaikesta sen lisäksi tulleesta. Toki lääkkeitä täytyy käyttää taiten seuraten paitsi niiden hyödyllisiä myös haittavaikutuksia ja välttää esimerkiksi sykkeen liiallista hidastumista eteisvärinää hoidettaessa. Hoidon räätälöinti on sitä haastavampaa mitä hauraammasta ihmisestä on kyse, ja ammattihenkilöiden seurannan tarve on itsestään selvyys.

20/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset