Hyppää sisältöön

Viime toukokuussa, kun jouduin sairaalaan, hb mitattiin olevan 37 (sekä siellä että terveyskeskuksessa) ja ennen tätä olin laittanut merkille juuri verenpaineeni laskevan arvoihin 90/50, pulssi yli 100 ja vähintään 90 levossakin. Koin kovaa tykytystä ja huimausta, kun verenpaine oli laskenut lähelle juuri noita arvoja. Mistään en löytänyt tietoa, mikä selittäisi sydänoireeni, verenpaineeni, turvotukseni, hiustenlähdöt, tykytykset yms. En lähtenyt sitten ajoissa lääkärinkään, kun olen ns. nuori ihminen. Ajattelin, että ei kai kukaan mene tällaisten vuoksi, kun missään – ei netissäkään – valitella tällaisia oireiluja.

Kenenkään virallisen tahon sivuilla niitä ei selitetä, joten olisi hyvä vaikka teidän tuoda ne esiin. Käyn harvoin sivuillanne sen vuoksi, että koen 40-vuotiaana olevani liian ”nuori” sepelvaltimotaudeista hakemaan tietoa ja koen, etten saisi valittaa mistään, kun olen vain ”aneemikko” mutta ”nuori”.

Olisi kiva, jos sellaisetkin jutut tulisivat lehteenne, että nuorillakin saa olla kyselyjä ja vaivoja, ettei nolota kysyä.

Minulla oli sairaalassa, on yhäkin, sydänvaivoja ekg-nauhassa eli sydämeni voi huonosti, vaikkei ole kohonnutta verenpainetta. Matalaan verenpaineeseen mielestäni kuuluu huimausta – ainakin omalla kohdallani. En jatkuvasti kärsi matalasta, vain anemian pahentuessa. Lääkärin mukaan vakava anemia aiheuttaa kaikki nämä oireet.

Maija N

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Olen samaa mieltä hoitavan lääkärin kanssa: kaikki luetellut oireet sopivat johtumaan anemiasta. Pulssi tihenee ja sydäntä tykyttää, kun pienellä hemoglobiinimäärällä yritetään tyydyttää eri elinten hapentarve edes jotenkuten, mutta eihän noin vaikean anemian vaikutuksia voi verenkiertoa vilkastuttamalla täysin korvata. Elimistö kärsii siis hapenpuutteesta moninaisine seurauksineen. Seuraava kysymys on, mistä anemia johtui. Se ei ole itsenäinen sairaus, vaan sille on useita syitä, jotka varmaankin kysyjän kohdalla on selvitetty. Korjaava hoito riippuu täysin anemian aiheuttajasta.

Totta kai sydänongelmia on kaiken ikäisillä, kehittyvistä sikiöistä alkaen. Tälläkin palstalla on monesti vastattu nuorten esittämiin kysymyksiin.

 

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset