Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Onko verenpaineeni liian matala?

Onko verenpaineeni liian alhainen? Oon 17v poika. Mulla on ollut ajoittain erinlaisia tuntemuksia sydämmessä. Niitä on sitten tutkittu holter jutulla ja sydämen ultraäänitutkimuksella. Vikaa ei löydetty mutta kardiologi sanoi, että mulla on jonkunlaista rytmin vaihtelua. No nyt kuitenkin on jonku aikaa ollu vähän huimausta ja oon pariin otteeseen mitannu verenpaineen ja sykkeen. Veren paine oli 108/53 ja syke 60. Yhtenä aamuna mittasin ja diastolinen veren paine kävi jopa niin alhaisena kun 45. Oon kysynyt terkkarilta että kannattaako olla huolissaan, hän sanoi että ei, mutta vähän meinaan kyllä olla. Olisi kiva saada kattava vastaus. Kiitos!

06/04/2022

joadxjka

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 13.4.2022

Verenpaineesi ei ole liian alhainen, vaan pikemminkin ihanteellisella tasolla. Kohonnut verenpaine on vaarallista, ja siksi sille on olemassa viitearvot. Matalalle paineelle ei ole viitearvoja, eli ei ole määritelty, minkä numeraalisen tason yläpuolella verenpaineen pitäisi olla. Riittää, että verenpainetta on sen verran, että ihminen pysyy pystyasennossa.

On aivan tavallista, että nuorella perusterveellä ihmisellä on ilmoittamasi tasoinen verenpaine. Pitkän istumisen tai makaamisen jälkeen ylös noustessa voi herkästi ilmetä nopeasti ohimenevää huimausta. Tämä johtuu verenpaineen tilapäisestä laskusta, eikä ole merkki sairaudesta. Liikkeelle lähtiessä pitää muistaa istuskella vähän aikaa, ja ehkä pumppailla vähän lihaksia, jotta paine ehtii tasaantua päähän asti.

Sydänfilmin pitkäaikaisrekisteröinti eli Holter tutkii sydämen rytmihäiriöitä ja niille altistavia mekanismeja. Sydämen ultraäänitutkimuksella taas nähdään kattavasti sydämen rakenteet. Esitietojen perusteella voi sanoa, että sydäntäsi on tutkittu huolellisesti, joten olisin tyytyväinen, ettei sydänsairautta löytynyt. Ajoittaiset sydämen rytmin hyppelyt, kuten ”muljahdukset” ja pienet ”pulputukset” ovat tavallisia ilmiöitä, eivätkä enteile sydänsairauden kehittymistä. Jos sydämestä ei ole löytynyt varsinaista sairautta, näitä lyhyitä rytmihyppyjä kutsutaan ns. ”terveen sydämen rytmihäiriöiksi”, eivätkä ne vaadi erityistä hoitoa. Epämiellyttäviä tuntemuksia ne saattavat aiheuttaa, mutta ajan kuluessa oireet yleensä lievittyvät.

13/04/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi