Hyppää sisältöön

Olen kohta nelikymppinen nainen ja olen jo pitkään kärsinyt rintakivuista, jotka tulevat pääasiassa levossa. Hakeuduin sitten lääkäriin, jossa otettiin ekg. Lääkäri laittoi ekg:n perusteella vielä ultraan. Kysyin sitten, että mikä ekg:ssä oli vikana, niin hän sanoi, että jotkin aallot olivat liian matalia (ekg:ssä lukee low voltage/low qrs) ja lisäksi sinustakykardiaa. Ultra oli kuitenkin normaali ja lääkäri sanoi, että en tarvitse lisätutkimuksia. Minua jäi kuitenkin mietityttämään nuo löydökset ja lisäksi kivut jatkuvat edelleen. Mitä minun kannattaisi tehdä? Mitä nuo löydökset tarkoittavat?

19/10/2015

Sanna

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 20.10.2015
Päivitetty 4.6.2018

Valtaosa rintakivuista on johtuu muusta kuin sydämestä. Jos kipu tuntuu pelkästään levossa eikä ollenkaan rasituksessa, tämä puhuu vahvasti sydänperäisyyttä vastaan.

Nykyiset EKG-laitteet antavat lääkärille tulkintaehdotuksen. Nimenomaan ehdotuksen, ja nämä on tarkoituksella viritetty yliherkiksi siten, että osa niistä on merkityksettömiä. EKG:n tulkintavastuu on aina lääkärillä. Erityisesti lääkärillä on vastuu tilanteen kokonaisarviosta: oikeinkin tulkituista EKG-löydöksistä suuri osa on epäspesifisiä (eli ne eivät suoraan kerro mitään diagnoosia) ja vaarattomia. Kysymyksessä mainittu matalavolttisuus (pienet kammioheilahdukset) näyttää olevan yksi tavallisimmista vääristä hälytyksistä (toinen on mahdollisesti sairastettu alaseinäinfarkti). Toisaalta matalavolttisuus voi myös olla vihje sydänsairaudesta, mutta normaali ultraäänitutkimus sulkee nämä syyt luotettavasti pois.

20/10/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset