Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet ja vaaratekijät / Pään humpsutus ja verenpaineen nousu korkeisiin lukemiin, ylävatsaoireilua

Olen 56-vuotias mies ja sairastan verenpainetautia jo armeija iästä lähtien. Nyt noin reilun vuoden ajan ollut humpsuttavaa tunnetta päässä, lähinnä takaraivon, niskan ja korvien alueella.

Oireet alkoivat niin, että aluksi oli rytmihäiriöitä ja ylävatsaoireita. Rytmihäiriöt hävisivät mutta humpsutus jäi ja tämä on lähinnä jä ja jatkuu edelleen.

Haittaa jokapäiväistä elämää, yöunia koska herään usien siihen että pulssi hakkaa levossakin lähea 100 ja verenpainearvot on kerkeita. Tulee myös vessatarve kakkoselle etenkin öisin, mutta päivälläkin.

Ekgssä eikä labroissa kuulemma ole mitään poikkeavaa. Verepainelääkitys on Exforge 160 mg x 1 ja Bisoprololi 5 mg 1 x1 ja nämä lääkkeet olleet vuodesta 2009 lukien.

Echo tehty 2003 ja siinä vasemman kammion paksuuntuma normaalin rajoissa.

Etenkin aamusta vaikea nousta ylös kun verenpainearvot korkeita ja koko ajn humpsuttava tunne lähinnä päässä, ikään kuin olisi jokin tukos jossain!? Vai mistä liiraa, voitteko auttaa siinä asiassa millaiselle erikoislääkärille menen.

Holter tehtiin ja siinä sinusrytmi vallitseva, keskisyke 85 maksimissaan 140 ja minimi 161. Ei pitkiä taukoja.Yksittäisiä kammiolisälyöntejä laitteen ilmoittamana 8 kpl ja eteisperäisi 3kpl. AV-johtuminen ja sinuksen toiminta normaalia.

Toivoisin saavani teiltä ystävällisesti neuvoa asian tiimoilta eli millaiselle lääkärille hakeudun. Nyt lähinnä ollut lähetteiden pallottelua ja tutkimuksiin on ollut aika vaikea päästä. Ja aina ikäänkuin joutuu alkamaan kaiken uudelleen. Toivoisin jo pääseväni esimerkiksi osastolle jatkotukimuksiin.

26/08/2015

Humpsutus

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 26.8.2015
Päivitetty 4.6.2018

On aika tavallista, että ihminen kuulee pulssin korvissaan ainakin joissain asennoissa. Yleensä sen taustalla ei ole vakavaa vikaa.

Kysyjän ongelmana näyttäisi olevan ainakin huonosti hallinnassa oleva verenpaine, etenkin yöaikaan. Asiaa valaisisi verenpaineen vuorokausirekisteröinti, jos sellainen on saatavilla, tai ainakin ohjeiden mukainen verenpaineen omaseuranta täydennettynä yöheräämisten yhteydessä otetuilla mittauksilla. Löydösten mukaan verenpaineen hoitoa tehostetaan, jos on tarpeen, ja voisi olla hyvä annostella osa verenpainelääkityksestä illalla. Kardiologi tai sisätautilääkäri ovat sopivia erikoisaloja.

Uniapnea voi aiheuttaa yöllistä pulssin ja verenpaineen nousua, joten sen tutkimista tulisi harkita. Kysymyksessä mainitut verikokeet lienevät sisältäneet kilpirauhasen toimintakokeet?

26/08/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi