Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet / Pitäisikö huimausta hoitaa?

Minulla on ollut hyvin kauan huimausta. Sanotaan sen johtuvat alhaisesta verenpaineesta, yläpaine siinä 100–110, alapaine noin 60). Olen 83-vuotias, 165 cm, 65 kg. En ole pyytänyt tai halunnut tähän asti lääkettä, mutta nyt olo on vähän holtitonta.

Onko rohtoa?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Huimaus on iän mukana voimakkaasti yleistyvä vaiva. 70–75-vuotiaista joka kolmas kärsii huimauksesta, yli 85-vuotiaista kaksi kolmesta. Puhutaankin ikähuimauksesta. Sen syy on tavallisimmin tasapainoelimessä. Matalaan verenpaineeseen liittyvä huimaus on paljon harvinaisempaa. Jos verenpaine on luonnostaan (siis ilman verenpainelääkkeitä) kysymyksessä mainittua tasoa (100–110/60 mmHg), se tuskin on huimauksen aiheuttaja eikä sitä pidä mitenkään ”hoitaa”. Tavallinen virhe on suolan käytön lisääminen, mikä ei yleensä paranna vointia ja mistä voi olla omat haittansa, kuten turvotusten ilmaantuminen tai lisääntyminen.

Toisaalta on verenpaineen säätelyhäiriöitä, joihin liittyy huimaus- ja pyörtymistaipumus. Tällöin verenpaine laskee voimakkaasti seisomaan noustessa ja silmissä mustenee. Taipumusta voi testata mittaamalla verenpaineen ensin makuulla viiden minuutin levon jälkeen, heti seisomaan noustua ja kahden minuutin seisomisen jälkeen. Poikkeavaa on, jos yläpaine laskee yli 20 mmHg ja tuntuu huimausta. Tämän pystyasennossa ilmenevän eli niin sanotun ortostaattisen huimauksen hoito on yksilöllistä. Tärkeintä on nousta hitaasti pystyyn istuma-asennon kautta ja antaa elimistölle aikaa sopeutua asennon muutokseen. Lääkitys on käytävä läpi ja haitalliset lääkkeet mahdollisuuksien mukaan karsittava. Tukisukat voivat auttaa ohjaamaan nestettä elimistön keskeisiin osiin. Joissain tapauksissa voidaan käyttää lääkehoitoa, mutta sen teho ei ole kovin hyvä. 

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi