Pyörtyilyn tutkiminen
Olen 37 vuotta perusterve hoikka nainen. Elän usein pyörrytyksen tunteessa ja syksyn aikana ollut 2 tajunnanmenetystä. Sen lisäksi 2 tajunnan menetystä 2 vuoden aikana. Sydän ultrattu ja egk normaali. Tutkimusten aikana tehtiin sydämen oikovirtauksen gammakuvaus. Siinä todettu oikea-vasen shuntti. Keuhkovaltimosta keuhkolaskimopuolelle.
Kysymykseni koskee kuitenkin pyöräergonomiatestin tulosta. Alapaine levossa minulla on n. 54. Rasitustestin alussa alapaine oli 75. Se nousi wlast4 117/101 ja wmax6 119/108.
Onko tuosta alapaineen noususta mitään haittaa? Muuten testin tulos oli normaali.
Itseäni mietityttää, voiko noista löydöksistä jompi kumpi olla syy pyörtyilyyn. Vai kannattaisiko asentaa rytmivalvuri, jota omalääkäri harkitsee. Vaikka sydämen rekisteriseurannassa 3 päivän aikana ei löytynyt poikkeavaa.
(Öisin minulla on lyhyitä uniapneatyyppisiä hengityskatkoja).
16/12/2016
Nainen 37 vuotta pyörtyilee
Vastaus
En paljoa perustaisi noista alapaineen muutoksista. Tutkittavana olevan asian (pyörtyily) kannalta niillä ei ole merkitystä. Yleensäkään rasituskoe ei ole luotettavin tapa arvioida diastolista (ala-) painetta, koska sen mittaaminen rasituksen aikana on hankalaa.
Tarvittavat tutkimukset ja jo tehtyjen tutkimusten tulkinnan jätän hoitavien lääkärien päätettäviksi. Yleisesti ottaen rytmivalvuri on yksi tapa saada kiinni tai sulkea pois harvoin esiintyvät rytmihäiriöt. Joskus on hyötyä kallistuskokeesta (kippilauta- eli tilt-testi).
Uniapneaepäily olisi varmaankin syytä selvittää yöpolygrafiatutkimuksella.
18/12/2016
Mikko Syvänne