Hyppää sisältöön

Olen käyttänyt Orloc 5 mg 1/2 tabl. aamuin n. 30 vuotta. Aloin käyttää sitä, kun jännitin esiintymistä ja sydän löi ankarasti. Olen 57-vuotias nainen, muuten terve. Ei verenpainetta, ei ylipanoa ja elän terveellisesti. En käytä muita lääkkeitä, paitsi vitamiineja ja omega 3, D-vit. ja magnesiumia. Olen osa-aik.part.kamp. Melkein koko lääkkeen käytön ajan, kun olen siivonnut ripeästi tai voimistellut kovasti, seuraavana yönä herään hikeen ja siihen, että sydän lyö voimakkaasti ja ehkä vähän normaalia nopeammin. Joskus kun olen nukkunut vatsallani, tuntuu sattuvan rintapuolelta, juuri edellisen päivän rasituksen jälkeen. Mutta se menee heti ohi, kun käännyn selälleni. Olen kuullut, että betasalpaajat saattavat rappeuttaa. Voiko siinä myös sydänlihas rappeutua, jos ei välttämättä tarvikaan lääkettä. Olen sen siis saanut ”tarvittaessa”. Mitä yölliset heräämiset tarkoittavat? Tarviiko mennä lisätutkimuksiin? Olen ollut sydänfilmissä monta kertaa, eikä mitään ole todettu. Samoin lääkäri sanoi, kun tänä keväänä kävin, kun hän kuunteli sydäntäni. Sama lääkäri, joka lääkkeen määräsi. Jonkin verran on ollut rytmihäiriöitä lääkkeestä huolimatta, silloin tällöin, ei liity oikein mihinkään. Ehkä erityisesti, kun ajattelen jotain jännittävää tai pelottavaa asiaa. Olen erityisherkkä, kofiini esim.ei sovi. Jos herkkyys vaikuttaa? Haluaisin kokonaan jättää lääkkeen pois. Välillä pärjäsin 1/4 tabl., mutta lääkäri sanoi, ettei se vaikuta mitään. Nyt kuitenkin vähensin taas 1/4 tabl. päivässä. Välillä kokeilin ottaa myös illalla 1/2 tabl. rasituksen jälkeen, mutta ei se oikein vähentänyt niitä heräilyjä. Taloudellinen tilanteeni on niin huono, etten pystyisi menemään kalliisiin yksityistutkimuksiin, terveyskeskukseen on hirvittävät jonot. Isälleni 82 v. on tehty sydämen ohitusleikkaus 5 suonta, ei verenpainetta, ylipaino. Äidillä 87 v. verenpainelääkitys ollut jonkin aikaa ja Primaspan, ei muuta.- Miten kannattaa toimia? Kiitos!

27/03/2015

Toivossa elävä!

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.4.2015
Päivitetty 4.6.2018

Ei tässä mitään kalliita erityistutkimuksia tarvita. Osa ihmisistä, ehkä juuri tavallista ”herkemmät”, kokee sydämen normaalitkin lyönnit tai vaarattomat lisälyönnit kiusallisina. On tavallista, että sydämen ollessa lähempänä rintakehän seinämää (vasemmalla kyljellä tai vatsalla maatessa) sydän aistitaan tuolla tavoin. Tällaisia tuntemuksia voi lievittää beetasalpaajilla, mutta mitenkään välttämätöntä se ei ole, jos muutenkin tulee toimeen. Toisaalta beetasalpaajat eivät rappeuta eivätkä muuten vahingoita sydäntä, ja niitä voi käyttää vaikka kuinka kauan, ellei erityisiä esteitä ilmene. Esteeksi voi muodostua sykkeen liiallinen harveneminen lääkityksen aikana. Beetasalpaajien annostelu on yksilöllistä. Kysymyksessä mainittua bisoprololia (Orloc) yksi tarvitsee 20 mg/vrk, toinen saa selvän, jopa liiallisen, vaikutuksen annoksella 1,25 mg/vrk.

Sivuhuomautuksena tulee mieleen, miksi laittaa vähiä rahojaan vitamiini- ja ravintolisävalmisteisiin, kun niistä (mahdollisesti D-vitamiinia lukuun ottamatta) ei terveellisesti syövälle ihmiselle ole mitään terveyshyötyä.

01/04/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset