Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet / Rinta-alassa värinää, läpätystä, surinaa vain levossa öisin

Olen 64 v. perusterve nainen. Painan 54 kg. Rintasyöpä on leikattu sekä kohtu poistettu vuonna 2000. Puolen vuoden ajan minua on vaivannut levossa eli vain yöllä rinta-alassa tuntuva: tykytys, värinä, läpätys tai sisäinen vapinan tunne. Tuntemuksia ei tunne kuitenkaan kädellä ulkoisesti. Rasituksessa ei mitään oireita/kipua. Kolesteroli ja veren sokeri olivat alkajaisiksi koholla, mutta nyt ruokavaliolla olen saanut ne lähes normaaleiksi. Verenpaine on aina optimaalinen 105/65. Syke on normaali 68 per min myös värinän aikana. Tehty 2 kertaa holter-mittaus 24 h ja 48 h. Niissä ei näy mitään poikkeavaa, vaikka ko. öinä tunsin oireita. Lääkkeeksi annettu propral 10 mg, mutta oireet eivät poistuneet, verenpaine laski alhaiseksi ja aiheuttaa aamuisin hankalan, hontelon olon, joten lopetin sen käytön 2 viikon jälkeen.
Mikä rinta-alassani ”liikkuu”? Voiko propralin korvata, jollain toisella lääkkeellä? Voiko hormonitoiminnassa olla jotain vikaa, mikä aiheuttaisi tällaisia oireita? Sitä ei ole tutkittu. Muut kattavat lab. tulokset kaikki ovat normaaleja.

23/02/2016

Syky

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 25.2.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kysymyksessä mainituista oireista tykytys ja läpätys ovat eniten rytmihäiriöön viittaavia tuntemuksia, mutta ei niidenkään taustalta aina löydy rytmihäiriötä. Värinän tunne rinnassa tuo ymmärrettävästi maallikon mieleen eteisvärinän, mutta todellisuudessa eteisten värinää ei voi tuntea, ainostaan siitä aiheutuvan epäsäännöllisen pulssin. Kokemukseni mukaan värinän tai sisäisen vapinan tunteen taustalta ei juuri koskaan löydy rytmihäiriötä eikä muutakaan sydänvikaa. Kysyjän kohdallahan tämä on varmaa, koska sekä pitkäaikais-EKG että pulssin tunnustelu ovat osoittaneet rytmin olevan normaalin, vaikka todellisen rytmihäiriö olisi oireiden aikana jäänyt ”rysän päältä” kiinni. Propralia kokeillaan usein tällaisiin tuntemuksiin ja se joko auttaa tai ei; jälkimmäisessä tapauksessa sen käyttöä ei kannata jatkaa.

Sydänsairaudesta ei siis näytä olevan kyse. Oppikirjat eivät kerro, mistä tuollaiset tuntemukset johtuvat. Olen monen potilaan kohdalla päätynyt epäilemään rintakehän tai niska-hartiaseudun lihasjännitystä, jotka ovat monenmoisten tämän alueen kiputilojenkin taustalla.

25/02/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi