Hyppää sisältöön

Voiko sepelvaltimotauti, tai pienten suonten tauti, oireilla kivuilla rasituksen jälkeen, jatkuen tunteja? Kipuoireisto vasen olkavarsi, hartia, leuan ja pallean alue, väsymys. Ei ole todettu sepelvaltimotautia, sepelvaltimoiden TT on tehty vuonna 2017. Lääkitys Emconcor 5 mg, SVT estoon. Amlodipinia käytin lyhyen aikaa -12, epäillyn sepelvaltimospasmin vuoksi. Amolodipinista syke sekavaksi, väsymystä, huimausta. Kipuja on lähes päivittäin. Miten tulisi edetä, saadakseen oireille mahdollisen syyn, ja auttavan lääkityksen?

09/08/2019

Menopaussi

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.8.2019

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että sepelvaltimotauti, ja myös ns. pienten suonten tauti, oireilee pääasiassa jonkinlaisessa rasitustilanteessa. Lepo eli rasituksen keskeyttäminen auttaa ja vie oireen pois minuuteissa. On erittäin epätodennäköistä, että pitkään, tunteja jatkuva ja lähes päivittäin toistuva kipu olisi sydänperäistä. Kysyjälle onkin tehty pari vuotta sitten sepelvaltimoiden tietokonekuvaus, jossa sepelvaltimoista ei ilmeisesti löytynyt poikkeavaa.

Neuvoisin etsimään kipujen lähdettä muualta. Esimerkiksi kaula- tai rintarangan alueen nikamien fasettinivelten ongelma voi aiheuttaa ikäviä kiputiloja. Asiaa voidaan selvittää terveyskeskuslääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolla.

09/08/2019

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset