Hyppää sisältöön

Hei!

Olen 48-vuotias nainen. Äidilläni on sepelvaltimotauti, todettiin tosin vasta n. 80-vuotiaana. Hän ehti saada infarktin, ennen kuin huomattiin ja sai lääkkeet (montaa eri lääkettä mukaanlukien kolestrolilääke). Veljeni kuoli ilmeisesti infarktiin 54-vuotiaana (kuolemansyytutkimus ei ole vielä valmistunut). Veljeni oli kyllä tupakoinut reilut 30 vuotta, eikä onnistut lopettamaan yrityksistä huolimatta.

Olen huolestunut omasta sydänterveydestäni. Kokonaiskolestroliarvoni on 5,1 ja LDL 3,1. En syö lihaa enkä juurikaan käytä maitotuotteita, myös juustoja tosi vähän ja tarkoitus on luopua kokonaan eläinperäisistä juustoista. Jos laitan ruokaan kermaa, se on kaurakermaa. Itse tunnistan ruokavaliossani vain sen huonon asian, että silloin tällöin (ehkä kerran kuussa) laitamme ruokaan kookosmaitoa ja että juon joka päivä pari-kolme lattea, jossa on espressopannulla tehtyä kahvia. Kermajäätelöä ja suklaata olen vielä syönyt. En tupakoi. Alkoholia käytän nykyään tosi tosi vähän ja harvoin. Olen harrastanut viime vuosina aika kevyttä liikuntaa, lähinnä koiran kanssa kävelyä. Keväällä aloitin kuntosalitreenin ja olen käynyt siellä 1-2 kertaa viikossa. Mietin, millä keinoilla minä voisin saada kolestroliarvoja alas? Lisätä vielä hikiliikuntaa? Pitäisikö luopua espressosta ja latesta tai auttaisiko jos sen kaataisi vielä suodatinpussin läpi?

Jos teen parannuksia ruokavalioon (jäätelö pois, espressoa vähemmän), niin miten nopeasti sen pitäisi näkyä veriarvoissa? Entä miten nopeasti tuon kuntosalitreenin pitäisi näkyä?

Entä olisiko minun syytä käydä jossakin muussakin sydäntutkimuksessa esim. EKG:ssä sukurasitteen takia? Veljelläni ei ollut todettu sepelvaltimotautia tms. vaan hän kuoli täysin yllättäen ensimmäiseen kohtaukseen. Tosin hänellä oli kyllä ollut oireita, joita luuli närästykseksi ja muuksi huonovointisuudeksi, mutta lääkärikään ei ollut tunnistanut asiaa. Minulla ei ole ollut mitään sydänoireita. Tosin joskus harvoin öisin sydän tikittää hetken kovaa, mutta se johtunee stresssistä.

Verenpaineeni on ollut aina alhainen, mutta nyt sitä ei ole mitattu moneen vuoteen. Olisiko syytä?

Kiitos kovasti vastauksista jo etukäteen.

15/06/2017

Sydänterveydestä huolestunut

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.6.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjän kirjoituksesta saa käsityksen, että elintavat ovat jo hyvin terveelliset. Kolesteroli on aavistuksen verran koholla, mutta todennäköisesti hikiliikuntaa lisäämällä kolesteroliarvot asettuisivat vieläkin parempiin lukemiin. Elämään tarvitaan myös pieniä, vaivattomia iloja joten espresson ja lattekahvin voi huoletta nauttia kuten nytkin. Näiden kahvimuotojen nauttiminen on yleensä muutoinkin määrällisesti maltillista.

Elintapamuutosten vaikutus näkyy laboratoriokokeissa viiveellä, ja yksilöllisesti. Jos ruokavaliossa on monia asioita pahasti pielessä, korjausliikkeen jälkeen vaikutus on havaittavissa muutamassa viikossa. Liikunnan edullisiin vaikutuksiin tarvitaan useiden kuukausien harjoittelu.  

Pitääkö oireettomia ihmisiä tutkia sukulaisissa todetun sepelvaltimotaudin vuoksi? Pääsääntöisesti ei, sillä esimerkiksi rasituskokeen osuvuus testinä on sen verran heikko, ettei kokeen suorittaminen oireettomalle henkilölle anna absoluuttista vastausta alkuperäiseen kysymykseen. Tavallinen lepotilassa otettu EKG on yksinkertainen ja helppo nauhoittaa, ja kertoo monesta asiasta, mutta ei sepelvaltimotaudin mahdollisuudesta oireettomalla henkilöllä kuin poikkeustapauksissa. Verenpaine sensijaan kannattaa mitata aina tilaisuuden tullen. Kysyjän veljen tapauksessa sydänsairaus oireili ilmeisesti närästyksenä ja huonovointisuutena, ja paha sairaudelle altistava tekijä oli pitkään jatkunut tupakointi.

27/06/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset