Hyppää sisältöön

Voiko pitkäaikainen psyykkinen työ stressi aiheuttaa hapanpuutetta sydämeen ja sen myötä esim. rytmihäiriötä ja lyöntejä jättää sydän väliin? olen kyllä menossa rasitus ekg-hen.

18/01/2017

ninuska

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 20.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Stressi voi aiheuttaa rytmihäiriötuntemuksia kuten lisälyöntejä (muljahtelut, ”sydän jättää lyömättä”). Stressin aikana erittyy ns. stressihormoneja, kuten adrenaliinia ja kortisolia, jotka valmistavat ihmistä kohtaamaan haasteita. Mekanismi ei ole hapenpuute, vaan muut tekijät.    

Pitkäkestoisen stressin merkitys sepelvaltimotaudin synnyssä on epävarmaa, tutkimustulokset ovat jossain määrin ristiriitaisia. Moni asia riippuu stressin laadusta. Onko stressi pitkäaikaista ja tasaisesti kuormittavaa, vai esiintyykö sitä vaihtelevasti. Kuormittunut ihminen ei välttämättä jaksa noudattaa terveellisiä elintapoja (terveellinen ruokavalio, liikunta, tupakoimattomuus), mikä lisää valtimotaudin vaaraa. Sepelvaltimotaudin oireet liittyvät yleensä rasitukseen, lepotilassa esiintyvät muljahtelutuntemukset eivät ole merkki sepelvaltimotaudista.

 

20/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset