Hyppää sisältöön

Moi, olen tänä vuonna 27-vuotta täyttävä mies. Huoleni on 2 vuotta sitten alkaneet rytmihäiriöt ”muljahduksen” tunteet, joita tulee aina, jos juoksen vähän matkaa tai niitä saattaa tulla punnertaessa ja kyykkyjä tehdessä. Yleensä niitä tulee useampi putkeen, kunnes rauhotun. Myös, jos kumarrun sängyn alta jotain ottamaan, saattaa tulla iso muljahduksen tunne rintaan. Kaksi vuotta sitten olin kesätöissä raskaissa ulkotöissä, silloin en saanut rytmihäiriöitä, vaan niitä alkoi tulemaan sinä syksynä ja siitä asti niitä on tullut esim. aina juostessa. Punnertaessa tai kyykkyjä tehdessä niitä ei tule joka kerta. Ennen tuota kesätyötä olin 3 vuotta työttömänä ja olin lihonnut 95 kiloiseksi, nyt painan 80 kg ja pituus 174 cm. Olen kävelylenkeillä käynyt silloin tällöin ja teen kyykkyjä ja punnerruksia fysioterapeutin ohjeiden mukaiseksi, koska olen myös rytmihäiriöiden lisäksi kärsinyt kovista rintarangan kivuista samasta syksystä asti. Olen muutaman kerran käynyt sydänfilmissä, jotka tietääkseeni oli normaalit, näitä rytmihäiriöitä ei niihin ole saatu. Pitäisikö asia tutkia kunnolla, voiko noilla olla yhteys rintarangan kipuuni? Pelkään, että saan jonkun vakavan tilan, jos harrastaisin kovaa liikuntaa. Mistä voi johtua yhtäkkiä alkaneet muljahdukset, jotka ovat jatkuneet näin pitkään? Kiitos.

16/01/2017

Apua

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 17.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydämen muljahtelut ovat todennäköisesti kammiolisälyöntejä. Niitä esiintyy kaikilla ihmisillä. Lisälyöntien aistiminen vaihtelee. Toiset eivät tunne niitä lainkaan vaikka joka toinen sydämen lyönti olisi lisälyönti, toiset taas aistivat satunnaiset yksittäiset muljahdukset helpommin. Stressi, valvominen ja runsas kahvin juominen voivat lisätä tuntemuksia.

Jos sydänfilmi on muutoin normaali, kyseessä on todennäköisesti ns. terveen sydämen lisälyöntisyys. Lisälyönnit ovat vaarattomia, mutta saattavat aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia. Pidän epätodennäköisenä, että rintarangan kiputila olisi aiheuttanut lisälyöntejä. Lisälyöntien määrästä ja luonteesta saa tarkan käsityksen vuorokauden mittaisella rytminauhoituksella, ns. Holter-rekisteröinnillä. Jos asia askarruttaa ja estää liikunnan harrastamista, kannattanee tehdä mainittu nauhoitus josta saa helposti kaiken oleellisen lisätiedon.  

17/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi