Hyppää sisältöön

Puolen vuoden aikana olen alkanut saamaan tykytyskohtauksia, jotka alkavat ja loppuvat yhtä äkkiä, usein levossa tai kumartuessa. Tykytys tuntuu todella ikävältä ja pelottavalta. Kohtauksia on tullut pari kertaa kuussa, nyt on tullut kahtena päivänä peräkkäin. Raskausaikana kärsin niistä myös ja silloin tutkittiin sydänfilmi ja verikokeilla kilpirauhasarvot. Siitä on kaksi vuotta. Pitäisikö mennä uudestaan lääkäriin vai onkohan tämä vaaratonta svt:tä? Olen alkanut varomaan kumartumista, ettei tykytystä tulisi, enkä ole oppinut mitään keinoa, jolla saisin tykytyksen rauhoittumaan, se menee itsestään ohi. Olen perusterve, 24 vuotias nainen.

23/01/2017

Reetta

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 3.2.2017
Päivitetty 4.6.2018

Äkillisesti alkava ja päättyvä sydämen tykytyskohtaus on todennäköisesti supraventrikulaarinen takykardia (lyhennys SVT). Sydän lyö nopeasti (selvästi yli 100/min.) ja tasaisesti. Kohtaus voi kestää minuuteista tunteihin. Potilas voi saada kohtauksen päättymään myös kotikonstein (k.s. sydän.fi, supraventrikulaariset takykardiat). Diagnoosista saa varmuuden vain nauhoittamalla EKG:tä kohtauksen aikana. Tämä saattaa olla haastavaa kohtauksen lyhytkestoisuuden vuoksi. Jos rytmihäiriötä esiintyy lähes päivittäin, voi sitä yrittää metsästää yhden tai kahden vuorokauden mittaisella Holter–nauhoituksella. Yleensä kyseessä on benigni eli hyvänlaatuinen ilmiö. Nopeasti johtavan oikoradan ongelmassa (Wolf-Parkinson-White eli WPW -oireyhtymä) saattaa esiintyä haitallisen nopeita rytmihäiriöitä, mutta tuolloin viitteet oikoradasta on nähtävissä jo tavallisessa lepotilassa nauhoitetussa EKG:ssä.

Kun diagnoosi on varmistunut, voidaan suunnitella hoitoa. Jos kohtauksia on usein ja ne häiritsevät elämää, kannattaa aloittaa säännöllinen lääkehoito ja edetä tarvittaessa katetriablaatiohoitoon, joka SVT-tapauksissa on usein parantava hoitomuoto.

03/02/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi