Hyppää sisältöön

Hei.

Olen 27-vuotias nainen. Syksyllä verenpaineeni oli korkea (välillä 150/100 mutta enimmäkseen 130/90). Muutin ruokailutottumuksiani ja verenpaineeni on ollut normaali. Myös kolesteroliarvoni laskivat (koko 5,1 -> 4,2 ja huono 3,2 -> 2,6).
Sain tammikuussa rytmihäiriön (tuntui kuin sydän olisi tullut rinnasta ulos) joka kesti 30min. Soitin ambulanssin mutta EKG:ssä ei näkynyt mitään, häiriö ehti mennä ohi.

Sydämeni tuntuu laiskalta, aivan kuin se ei jaksaisi lyödä kuin ennen. EKG:ssä olen käynyt viimeisen 4kk aikana ainakin 5 kertaa. Mitään ei ole todettu.

Verenpaineeni on nykyään väliltä 120/80 ja 104/79. Ranteesta tunnusteltaessa pulssi tuntuu hyvin vaimeasti. Ainoastaan ruokailun jälkeen tuntuu selvemmin.

Labrakokeita on otettu tässä 4kk aikana melkein kerran kuussa. Kaikki normaaleja paitsi leukosyytit aavistuksen koholla.

Hengenahdistusta ollut myös joka pahentunut syksystä. Vaikea saada keuhkot täyteen ilmaa, koko ajan haukotuttaa. Ahdistus helpottaa kävellessä. Sain ajan astmahoitajalle.

Ylipainoa minulla on +30kg.

Mietin ja pelkään itse voisiko tämä olla jotain sydämen vajaatoimintaa? Voiko sellaista olla nuorella?

12/03/2018

Nainen27

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 12.3.2018
Päivitetty 4.6.2018

Sydämen vajaatoiminta on oireyhtymä, jonka aiheuttaa jokin sydäntä rasittava tai vioittava sairaus. Sydämen vajaatoiminta yleistyy selvästi ikääntyessä, ja se on nuorilla harvinainen, joskin mahdollinen ongelma.

Sydämen vajaatoiminnan keskeisin oire on hengenahdistus, mutta oireet ovat valitettavan epämääräisiä. Vajaatoiminnan diagnoosia ei siten voi tehdä pelkästään oireiden perusteella. Lisätutkimuksiin kuuluu sydänfilmi eli EKG, sekä tarvittaessa natriureettisen peptidin eli BNP:n mittaus verinäytteestä.

Sydämen vajaatoimintaa sairastavan henkilön EKG on harvoin, jos koskaan normaali. Kysyjä kertoo, että hänestä on otettu lähiaikoina viisi EKG:tä, joissa ei ole todettu poikkeavaa, joten näillä perustein sydämen vajaatoiminta on epätodennäköinen. Jos otettaisiin vielä BNP-koe ja se olisi matala eli normaali, voitaisiin näillä perustein pitää sydämen vajaatoimintaa poissuljettuna.

Merkittävä ylipaino on rasite sydämelle. On hienoa, että kysyjä on jo saanut ruokavaliomuutoksilla verenpaineen ja kolesteroliarvot kuntoon. Kannustan jatkamaan hyviä elintapamuutoksia. Se mahdollistaa myös painonpudotuksen, pysyvästi.

12/03/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset