Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sydänlääkkeet ja koronavirus

Ruotsissa dr Lars Bern on julkaissut blogissaan paikallisissa päivälehdissä sydänsairauksien lääkityksen heikentävän vastustuskykyä koronavirukseen.
Onko Suomessa mitään ohjeistusta sydänlääkkeiden käytöstä koronavirusepidemian aikana?

24/03/2020

Timop

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 24.3.2020
Päivitetty 26.3.2020

Kyllä, Suomessa on ohjeistus sydänlääkkeiden käytöstä koronavirusepidemian aikana. Sydänlääkitystä ei pidä muuttaa pelkän koronaviruksen vuoksi.

Ensinnäkin, ei pidä missään nimessä ymmärtää, että sydänsairauksien lääkitys yleisesti heikentäisi vastustuskykyä koronavirukseen. Sydänlääkkeet ovat monille elintärkeitä, eli ilman lääkitystä tapahtuu enemmän sydäninfarkteja, aivoinfarkteja ja sydänäkkikuolemia. Näihin sairauksiin kuolee vuosittain lähes 19 000 suomalaista.

Kysyjän mainitsema kirjoitus viittaa todennäköisesti ACE:n estäjiin ja AT -reseptorin salpaajiin, joita käytetään yleisesti kohonneen verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Suomessakin näitä lääkkeitä käyttää lähes miljoona ihmistä. On esitetty teoria, jonka mukaan näiden lääkkeiden käyttäjillä koronavirus pääsisi helpommin sisään hengityselimiin. Kyseessä on teoria, jota ei ole vielä pystytty vahvistamaan tai kumoamaan tieteellisillä ihmisillä tehdyillä tutkimuksilla. Siksi kansainväliset tiedeyhteisöt kuten Euroopan kardiologinen seura tai Euroopan verenpaineyhdistys ovat antaneet lausunnot, joiden mukaan lääkitystä ei pidä näillä tiedoin lähteä muuttamaan.

Viimeiseksi, elimistön kyky taistella koronavirusinfektiota tai mitä tahansa muutakin infektiota kuten influenssaa vastaan on parempi, jos perussairaus on mahdollisimman hyvin hoidettu. Sydänlääkkeiden tarkoitus on juuri tämä.

Lue lisää: Verenpainelääkkeet ja koronavirus

24/03/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi