Hyppää sisältöön

Olen 56-v nainen ja sairastanut verenpainetautia ’aina’, lääkityskin mukana jo 30 vuotta. Tällä hetkellä lääkkeinä Atenolol 100 mg, Amlocard 10 mg, Valsartanum/Hydrochlorothiazidum 160/12,5 mg, kaikki 1xpv. Tästä huolimatta paine toisinaan nousee, viimeksi lukemiin 187/105 mutta laskee kyllä muutaman päivän sisällä ja on normaalisti noin 140-150/85-90.
Kysymykseni koskee kuitenkin hiljakkoin alkaneita epämääräisiä oireita, hengenahdistus, epämääräinen huono olo rinnassa, kuiva puuskittainen yskä (ei flunssaa tai muuta, on kestänyt hiljalleen pahentuen kuukausia), väsymys. Portaiden nouseminen ja käveleminen on välillä raskasta, mutta toisaalta voin tehdä raskastakin työtä omaan tahtiin (hevostallin hoitaminen, parina päivänä viikossa). Tosin eilen lumitöiden jälkeen olo oli hieman huono ja nyt on edelleen rinnassa ’raskas’ olo. Sydänfilmi on otettu viimeksi 1,5 vuotta sitten ja silloin lääkäri sanoi minulla olevan ’vahvan sydämen’. Nyt en millään viitsisi mennä turhaan lääkäriin….

13/01/2016

Eila

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 14.1.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kysymys kertoo aika tavallisen tarinan. Kohonnutta verenpainetta on hoidettu tarmokkaasti ja aivan järkevällä lääkeyhdistelmällä, mutta ihanteellista hoitotulosta (kotimittauksissa verenpaine keskimäärin alle 135/85 mmHg) ei ole saavutettu. On varsin mahdollista, että verenpaineen sydänvaikutukset selittävät syntyneet oireet, mutta muitakin mahdollisuuksia (mm. sepelvaltimotauti) on otettava huomioon. Ultraäänitutkimus kertoisi verenpaineen vaikutuksista sydämeen herkemmin kuin EKG, mutta jos sen saaminen on hankalaa, ilmankin tulee ainakin aluksi toimeen. Joka tapauksessa ponnisteluja verenpaineen paremman hallinnan hyväksi on syytä jatkaa. Ensin on ajateltava elintapoja: suolankäyttö, mahdollinen liikapaino, liikunta, alkoholi, lakritsi. Lääkityksen osalta tällaisen vaikeahoitoisen eli ”hoitoresistentin” verenpaineen saa useimmiten hallintaan spironolaktonilla, mutta tämä edellyttää tiettyjen verikokeiden tutkimista ennen uuden lääkkeen aloittamista ja sen aikana.

14/01/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi