Hyppää sisältöön

Tällainen harmillinen hommako taas minulle tuli, kun sain Tambocor lääkityksen eteislisälyönteihin? Olen käyttänyt sitä nyt 12 päivää, ja tänään huomasin sääressä neljä punaista täplää noin puoli senttiä ympärys. Ne ovat ilmeisesti tuleet tuosta lääkkeestä. Viime elokuussa jouduttiin lopettaan cordaronelääkitys silmiin tulleiden muutosten vuoksi.
Kävin kaksi viikoa sitten yksityiskardiologin luona, kun lisälyönnit lisääntyivät hurjasti, ja tämä Tambocor sai ne rauhoittumaan. Pitääkö minun nyt lopettaa lääkkeen käyttö? Mitä mieltä olette?
Diagnoosina lukee runsas eteisextrasystolia. Nyt rytmi sellainen, että kaksi perättäistä eteislisälyöntiä, sitten normaali sinusrytmi. Myös Multaq-lääkitys mahdollinen, mikäli Tambocor ei sovi. Kertokaa mitä tekisin?

29/05/2017

Tambocor

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 9.6.2017
Päivitetty 4.6.2018

Tambocor® (flekainidi) on tehokas rytmihäiriöiden ehkäisyyn käytetty lääke. Tavallisesti sitä käytetään eteisvärinän, mutta myös eteislisälyöntien ehkäisyyn. Lääke on hyvin siedetty, sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Kysyjän tapauksessa mainitaan kehittyneen ihottumaläiskiä toiseen alaraajaan. On epävarmaa, onko tämä Tambocorin® haittavaikutus, vaikka ajallisesti ihottuman ilmaantuminen ilmeisesti osuikin yhteen lääkkeen aloittamisen kanssa.

Rytmihäiriölääkkeitä on markkinoilla vain muutama harva valmiste, sillä niiden kehitystyö on hankalaa. Jos Tambocorin® oletettu haittavaikutus rajoittuu toistaiseksi ihottumaan, kehottaisin jatkamaan tällä lääkkeellä. Monesti hoidon alussa esiintyvät haittavaikutukset lievittyvät hoidon edetessä. Jos Tambocorista® joudutaan luopumaan, vaihtoehtoja on vähän. Jos lisälyöntejä on paljon, voidaan harkita katetriablaatiohoitoa. Kyseessä on invasiivinen, eli kajoava hoito, johon liittyy omat riskinsä. Koska tämäkään hoito ei onnistu kaikissa tapauksissa, invasiivisesta hoidosta tulee aina konsultoida toimenpiteitä tekeviä kardiologeja eli rytmikardiologeja.

09/06/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset