Hyppää sisältöön
Etusivu / Elvytys / Toimiiko sydäniskuri, jos sydän onkin oikealla puolella?

Tänään vietetään maailman elvytyspäivää ja puheenaiheena ovat debrifillaattorit. Entäs me, joilla on joko dekstrocardia tai situs inversus? Miten laitteet reagoivat sellaisen henkilön mahdolliseen sydänpysähdykseen, jolla on ns. peilikuvaelimistö?

16/10/2023

Erilainen "nuori"

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 27.10.2023

Dekstrokardia tarkoittaa sydämen sijaintia rintakehän oikealla puolella, peilikuvamaisesti. Situs inversus -tilanteessa kaikki sisäelimet sijaitsevat vastakkaisella puolella, sydän oikealla, umpilisäke vasemmalla jne. Kyseessä on harvinainen synnynnäinen ominaisuus, joka ei aiheuta mitään varsinaisia oireita. On arvioitu, että tämä ominaisuus olisi noin yhdellä 12 000 ihmisestä.

Elvytys toteutetaan aina painantaelvytyksenä. Painanta tehdään rintakehän päältä, eikä sydämen sijainti oikealla puolella vaikuta oleellisesti painannan tarkoitukseen, veren kierrättämiseen aivoihin. Tarvittaessa annetaan puhalluselvytystä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Sydäniskurilla eli defibrillaattorilla voidaan pysäyttää kammiovärinä. Laite palauttaa siis normaalin sydämen rytmin. Sähköisku annetaan sydämen akselin suuntaisesti. Siksi elektrodit sijoitetaan tietyille paikoille, toinen rintalastan yläosaan, enemmän oikealle, ja toinen vasemmalle kylkeen. Jos sydän sijaitseekin oikealla puolella, sähköisku ei tavanomaisella elektrodiasettelulla suuntaudu oikeaan suuntaan, eikä todennäköisesti siis ole tehokas pysäyttämään kammiovärinää.

Painantaelvytystä täytyy aina jatkaa ambulanssin tuloon saakka. Ambulanssilääkäreillä on nykyisin kannettavia pieniä ultraäänilaitteita, joilla sydämen tilanne voidaan paikan päällä tarkistaa. Silloin selviää myös sydämen sijainti oikealla, ja elektrodien paikka voidaan vaihtaa peilikuvamaiseksi, jolloin sydäniskurikin on tehokas.

27/10/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi