Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Toipuminen sepelvaltimotaudin hoidon jälkeen

Kirjoittelemme Sydänliiton Sepelvaltimotautia sairastavien vertaistukiryhmässä sepelvaltimotaudista toipumisesta ja toipumisprosessin tutkimuksesta.

Tässä minun kokemukseni aiheesta, josta liikkuu vähän tietoa. Osaisivatko alan asiantuntijat valistaa joukkoamme?

Olen kahdeksankymppinen savolaisukko. 27.11.2020 tehtiin KYSissä kahteen sepelvaltimoon kolme pallolaajennusta ja sain tautiin kuuluvan lääkityksen. Toisessa valtimossa oli ”tiukka” 98 %:n ahtauma. Helmikuussa 2023 elimistö alkoi toimia ylikierroksilla, tuntui kuin puolet ikävuosistani olisi otettu pois. Muutosta huonompaan ei vielä ole tapahtunut. Paino 66 kg, pituus 172 cm, vaimoni tarjoilee päivittäin sydänystävällistä ruokaa, teen pientilan normaaleja, joskus raskaitakin töitä, selkäjumppaan ja päivittäin 5 – 6 km:n sauvalenkin.

Sepelvaltimotaudin oireistosta tietoa on saatavilla, mutta sydänoperaation ja lääkityksen vaikutuksista ja ”oireista” ei helposti löydy. Hoitojen vaikutuksia lienee tutkittu? Voisiko joku alan asiantuntija jakaa tietoa tästäkin sepelvaltimotaudin vaiheesta?

13/06/2024

Launoper

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 25.6.2024

Toipuminen on moniulotteinen kokonaisuus, johon kuuluu olennaisesti kaksi pääosaa, fyysinen ja psyykkinen toipuminen.

Sepelvaltimotaudissa fyysinen toipuminen toimenpidehoidon jälkeen on yleensä nopeaa. Sepelvaltimon pallolaajennus tehdään tavallisesti rannevaltimon kautta, jolloin toimenpidereitti eli pistopaikka paranee nopeasti. Kun verenkierto palautuu sen vähyydestä kärsineelle alueelle, sydänlihas alkaa toipua välittömästi. Sydäninfarktin tilanteessa, kun suoni on ollut kokonaan tukossa, lamaantunut lihas alkaa supistua päivä päivältä paremmin, ja korjaantuu yleensä entiselleen muutamissa päivissä. Poikkeuksiakin tietysti on, esim. jos verenkierto on pysähtynyt tunneiksi, voi lihakseen muodostua infarktiarpi. Arpi on pysyvä, eli ei korjaannu koskaan entiselleen. Ohitusleikkauksessa rintalasta sahataan auki. Silloin eniten kuluu aikaa luun paranemiseen, yleensä kolmisen kuukautta. Sydän alkaa nautiskella uusista ohitussuonista ja palautuneesta hapensaannista lähes välittömästi.

Jos sepelvaltimotauti on rajoittanut liikkumista ennen sairauden toteamista ja hoitoa, niin hoidon myötä parantunut sydämen toiminta mahdollistaa myös kuntoilun, jonka hyödylliset vaikutukset elämänlaatuun tulevat esiin vasta kuukausien kuluessa.

Sydänpotilaalla on yleensä useita lääkkeitä, koska niitä tarvitaan eri tehtäviin. Hyytymistä estävän lääkityksen vaikutus alkaa oikeastaan heti, viimeistään tuntien kuluessa. Tämä on välttämätöntä tarvittavan vaikutuksen aikaansaamiseksi. Statiinin vaikutus alkaa myös lähes heti, mutta vaikutus kolesteroliarvoihin nähdään vasta muutamien viikkojen, tavallisimmin neljän viikon kuluttua, jolloin arvot kannattaa seurantamittauksissa aikaisintaan mitata. Mutta statiinin ja kolesterolin laskun perimmäinen tavoite, valtimokovettumataudin pysäyttäminen tai hidastaminen, ja siten uusien sydäntapahtumien välttäminen, nähdään vasta vuosien, jopa vuosikymmenien kuluessa.

Lisäksi on vielä tuo tärkeä psyykkisen toipumisen osa-alue. Sairastuminen on useimmille järkytys, joka voi johtaa moniin, fyysisiltäkin tuntuviin oireisiin. Joillain tunteet nousevat pintaan jo heti, sairaalassa, monilla vasta kotiutumisen jälkeen lähiviikkoina. Joissain tapauksissa ahdistuksen tunteet heräävät vasta pitkän ajan, ehkä vuoden kuluttua itse sairastumisesta. Psyykkinen toipuminen on siis vielä yksilöllisempää, eikä siihen voi antaa aikamääreitä tai ennustetta. Vertaistuki on tässä oleellisessa asemassa.

 

25/06/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi