Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Troponiini koholla

Onko olemassa tutkimuksia jatkuvasti koholla olevasta troponiinista ilman sydänsairautta tai muutakaan taustasairautta ja jos on, saako jotain esimerkkejä josta ruveta etsimään tietoa? Epäiltiin lievää myokardiittia (t-intervisiota useammassa kytkennessä ja troponiini 0,47). Yli puoli vuotta ollut koholla 0,07-0,47 välillä, siten että nousi taas syksyn kontrollissa kevään tasolle ilman vastaavia yleisoireita sekä sen jälkeen taas laskenut 0,1 tasolle. EKG on normalisoitunut täysin. Nuo tasot taitavat olla hyvin alhaisia kuitenkin? Millaista tasoa pidetään yleisesti huolestuttavana?

11/11/2020

Kertsi

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.11.2020

Troponiinit ovat lihasten rakenneproteiineja. Troponiinit I ja T ovat erityisesti sydämelle tyypillisiä. Jos verestä mitattu troponiini on koholla, tämä viittaa sydänperäiseen ongelmaan. Laboratorio valitsee jommankumman vaihtoehdon käyttöön, eli näitä ei mitata yhtä aikaa vaan ne ovat toistensa vaihtoehtoja.

Troponiini I on normaali, jos pitoisuus on alle 45 ng/l. Troponiini T on normaali, jos pitoisuus on alle 15 ng/l.

Tavallisesti troponiini mitataan päivystyksessä, kun epäillään sydäninfarktia. Troponiini on herkkä tutkimus osoittamaan sydämen hapenpuutteen, kun uhkaavassa tai meneillään olevassa infarktissa sydämen sepelvaltimosuoni on tukkeutumassa. Silloin troponiini mitataan usein toistuvasti ja muutaman tunnin sisällä tapahtuva nousu tuloksessa tukee diagnoosia. Muutaman numeron nousu ei vielä ole merkityksellistä. Sydämen hapenpuutteessa troponiini nousee yleensä vähintään kaksinkertaiseksi, usein moninkertaiseksi, jolloin tulos on satoja tai tuhansia.

Troponiini voi kuitenkin nousta myös monissa muissa tilanteissa kuten esimerkiksi keuhkoveritulpassa, sydänlihastulehduksessa, sydämen vajaatoiminnassa, sydänlihassairauksissa tai jos käytössä on sydänlihasta vaurioittava lääkeaine. Jos tutkittavalla on munuaisten vajaatoiminta, troponiini voi olla koholla koska se ei poistu elimistöstä normaalisti. Silloin arvo on koko ajan koholla eikä vaihtele kuten sydäninfarktissa.

Kysymyksessä ei kerrota, kummasta troponiinista on kysymys eikä mittayksiköitä mainita. Kerrotut numerot ovat oudon matalia ollakseen nykyisiä Suomessa käytössä olevia herkkiä troponiini I tai T -määrityksiä, joiden tulos ilmoitetaan nanogrammoina litrassa (ng/l). Jos näin olisi, tulokset olisivat käytännössä normaalit. Saattaisiko tässä olla kyseessä aiemmin käytössä ollut vanha troponiini T:n mittaus, jossa tulos ilmoitettiin mikrogrammoina litrassa (μg/l)? Kyseinen menetelmä on tosin poistunut käytöstä esim. HUS:n alueella jo 10 vuotta sitten.

26/11/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi