Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Sydämen värinöitä

Kuukausi sitten oli elämän ensimmäinen havaittu kammiovärinä. Ensiavussa olisi tehty sähköinen rytminsiirto, mutta en uskaltanut antaa lupaa. Enhän ollut varma onko sakkauma jossakin.
Viikossa rytmi palasi ”normaaliksi”, kuitenkin ilman P- aaltoa. Nyt haen menettelyä selviytyä tällä rytmillä.
Vähemmän suolaa, sokeria, kivennäisvettä ja Makrogolia niin elimistön sähkönjohtavuus alenee ja toivottavasti eteisen sekavat signaalit eivät pääse sydänkammioon. Stressin vähentäminen myös mukaan. Xarelto käytössä.
Onko tässä ”sähkölinjassa” järkeä? Mitä muuta on oma-aloitteisesti tehtävissä? Sydämen ultraäänikuvaus on tulossa. Ikä 83 v.

26/12/2022

Tert

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 10.1.2023

Korjaan ensimmäiseksi rytmihäiriön nimen. Sydämessä on neljä lokeroa, kaksi eteistä ja kaksi kammiota. Molemmissa lokerotyypeissä voi olla värinärytmi. Jos kammiot värisevät, rytmihäiriön nimi on kammiovärinä. Silloin verenkierto pysähtyy välittömästi, ihminen menee tajuttomaksi, ja menehtyy jos rytmiä ei hoideta defibrillaattorilla eli sydäniskurilla muutaman minuutin kuluessa.

Jos eteiset värisevät, rytmihäiriön nimi on eteisvärinä. Se ei ole hengenvaarallinen rytmihäiriö. Suomessa on noin 250 000 ihmistä, joilla on todettu eteisvärinätaipumus. Heistä suurella osalla eteisvärinärytmi on koko ajan päällä, eli pysyvästi siten, ettei sydän ole enää koskaan vanhassa, ns. normaalissa rytmissä.

Ikääntyminen on yksi merkittävimmistä eteisvärinälle altistavista tekijöistä. 80-vuotiaalla on lähes kymmenkertainen riski saada eteisvärinä verrattuna 50-vuotiaaseen. Ei siis ole kovinkaan yllättävää, että ikääntyneellä todetaan eteisvärinätaipumus. Valitettavasti ikääntyneillä on myös suurin vaara saada eteisvärinään liittyvä aivoverenkiertohäiriö, jos eteisen sopukkaan syntyy hyytymä, joka vilahtaa verenkierron kuljetettavaksi. Siksi tarvitaan veren hyytymistä estävää lääkitystä, joka tässä tapauksessa on Xarelto -niminen.

Suolan käytön vähentäminen alentaa verenpainetta, mikä taas vuorostaan saattaa vähentää eteisvärinäkohtauksia. Stressin lievittäminen, jos se vain on mahdollista, voi auttaa. Muilla mainituilla menettelyillä, kuten sokerin käytöllä tai kivennäisvedellä ei niinkään ole merkitystä eteisvärinän kannalta, eikä kyse ole ns. ”yleisestä elimistön sähkönjohtavuudesta”.

Kun eteisvärinätaipumus on tullut, sitä on valitettavasti erittäin vaikeata saada enää kokonaan pois. Tekstissä mainittu P-aalto merkitsee eteisen supistumista. Eteisvärinärytmissä P-aaltoa ei EKG:ssä näy, siitä lääkäri juuri eteisvärinän tunnistaakin. On siis mahdollista, että eteisvärinärytmi on edelleen ”päällä”, mutta oireet ovat lääkityksen myötä lievittyneet. Pysyvä eteisvärinärytmi on aivan hyvä vaihtoehto, mutta tuolloin täytyy lääkityksen olla sellainen, että se mahdollistaa normaalin elämän liikuntaharrastuksineen. Lääkitys täytyy siis ottaa säännöllisesti, kuten määrätty. Sydänystävälliset elintavat kuuluvat myös eteisvärinäpotilaan hoitoon.

10/01/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi