Hyppää sisältöön

Onko niin että nykyisin kiinnitetään liikaa huomiota ldl koleteroliin eikö parempi olisi seurata hdl kol ja triglyseri arvoihin, koska niiden perusteella nähdään onko ldl pienirakkulaista joka on tietenkin on herkempi tarttumaan verisuoniin. Itselläni arvot ovat kol 3.2 ldl 1.7 hdl 0.9 ja triglyt 1.8. Olen normaalipainoinen, liikuntaa harrastava
70-v. mies. Lääkkeitä on kolesteroliin ja verenpaineeseen. Sokeriarvot liikkuvat 6 (paasto) molemmin puolin, metformiini 750 mg siihen. Eikö vaikuta metaboliselta oireyhtymältä? Miten tilannetta voisi kojata?

19/10/2016

Veren rasvat

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 19.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Suuri huomio LDL-kolesteroliin ei ole aiheetonta. LDL on tärkein lipoproteiini, joka liiallisena esiintyessään kuljettaa kolesterolia valtimoiden seinämiin. On myös totta, että LDL:ää on monenlaista ja että pienikokoiset, tiiviit hiukkaset (small dense LDL) ovat haitallisempia kuin suurikokoisemmat. LDL:n kokojakaumaa ei voi rutiinimenetelmin suoraan mitata, mutta kohonnut triglyseridipitoisuus antaa vihjeen pienikokoisen LDL:n esiintymisestä, ja matala HDL-kolesterolipitoisuus taas on jossain määrin yhteydessä suureen triglyseridipitoisuuteen. Nämä rasva-aineenvaihdunnan piirteet kuuluvat metaboliseen oireyhtymään, jonka muita tunnusmerkkejä ovat suurentuneet verensokeripitoisuudet, kohonnut verenpaine ja keskivartalolihavuus. Näistä HDL-kolesteroli ja verenpaine kuuluvat valtimosairauksien riskinarvioon käytettäessä FINRISKI-laskuria.

Vaikka suuri triglyseridi- ja pieni HDL-kolesteroliarvo ovat valtimosairauksien riskitekijöitä, ei ole osoitettu hyötyä niiden muuttamisesta lääkehoidon keinoin. Siksi niihin vaikutetaan elintapahoidolla (pyrkimys normaalipainoon, laadullisesti terveellinen ruokavalio, liikunta, tupakoimattomuus ja riittävä lepo ja uni). LDL-kolesterolia alentava lääkehoito ensisijaisesti statiineilla sen sijaan kiistatta estää valtimosairauksia ja niiden pahanemista. Siksi LDL-kolesteroli, johon voimme hyödyllisellä tavalla tehokkaasti vaikuttaa, on pääasiallinen (lääke)hoidon kohde. Kysyjän LDL-arvo on hoitotavoitteen mukainen.

19/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset