Hyppää sisältöön

Olen 64-vuotias nainen, verenpaine, tavallaan alapaine erityisesti on vaivannut jo ehkä pari vuotta jne. Eräs perheongelma tuottaa stressiä ja tuntuu, että siitä johtuu myös. Välillä alapaine on noin 88-97, 99 luokkaa. Pulssi keskimäärin 60 tai välillä yli. Sain tutulta lääkäriltä seuraavat lääkkeet: Diovan 80 mg aamulla ja puolikas illlalla. Lisäksi propral 10 mg kolme kertaa päivässä, tilapäisesti neljäskin. Ei ole sen enempää tutkittu. Vähän on erilaisia päiviä, joskus näillä pärjää, joskus ei oikein tai siis jos tuo alapaine nousee yli 95-7, silloin tuntuu jotenkin et on otettava propral, niin sekin auttaa… Onko mielestänne lääkitykseni oikeassa? Mulla varmaan myös vähän ylipainoa. Kiitos jos saan vastauksen.

12/04/2015

Tietoa tarvitseva

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 12.4.2015
Päivitetty 4.6.2018

Verenpainetta tulee hoidon aikana seurata huolellisesti suositusten mukaisin kotimittauksin, tavoitteena on yleensä keskimääräinen verenpaine alle 135/85 mmHg. Alapaineen suhteen kysyjä ei siis ole tavoitteissa, yläpaineesta ei ole tietoa.

Epäselvää on, miksi kysyjä käyttää lyhytvaikutteista beetasalpaajaa (Propral) useita kertoja päivässä ja vieläpä päivästä toiseen vaihdellen. Jos verenpainelääkityksenä tai sen osana halutaan käyttää beetasalpaajaa, olisi vaivattomampaa ja edullisempaa käyttää pitkävaikutteista valmistetta, joka voitaisiin annostella 1–2 kertaa vuorokaudessa. Ellei beetasalpaajalle ole erityistä aihetta, jokin muu lääke (lähinnä nesteenpoistolääke tai kalsiuminestäjä) voisi olla edullisempi, koska Diovan ja Propral eivät juurikaan tuo lisätehoa yhdessä käytettyinä.

Yleensä verenpaineen hoidossa tulisi pyrkiä sellaiseen lääkitykseen tai lääkeyhdistelmään, jolla mahdollisimman haitattomasti ja vaivattomasti päästään hoitotavoitteisiin. Muutoksia ei tehdä päivittäin, vaan pitkäjänteisesti keskimääräisen painetason mukaan.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset