Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet / Verenpaine ja huimaus

Hei,
Olen 53-vuotias liikunnallinen normaalipainoinen nainen. Verenpainetta on tarkkailtu vuosia ollen lievästi koholla tai normaali. Muutama vuosi sitten aloitettiin verenpainelääkitys, kun keskiarvot olivat 140/90, mutta lääkärillä paineet nousivat jopa 160/120 lukemiin ja esiintyi lisälyöntejä. Verenpaine on nyt keskimäärin 134/84, eli hyvä. Mutta ongelmana on kävelyn aikana tuntuva huimaus ja epätodellisuuden tunne melko usein. Joskus tuntuu jopa pyörrytystä. Verenpaine voi mitattaessa kävellessä olla silloin noin 170-150/105-120, joskus normaali. Paine palaa nopeasti lievästi kohonneeksi tai hyviin arvoihin (jos istuu tms.), kävelyn jälkeen yleensä normaali. Huimaus vaivaa usein autolla ajaessa ja muutoinkin. Päästä on otettu tt-kuvaus. Verikokeissa ei mitään poikkeavaa. Paniikkihäiriöepäily ja dyspepsiaa on verenpainetaudin ohella. Voiko olla paniikkia tai ettei verenpaine olekaan aivan hallinnassa. Lääkkeenä Renitec 10mg. Kiitos vastauksesta.

06/07/2017

Toivotonta

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 1.8.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjän kuvauksesta saa käsityksen, ettei verenpaine ole vielä aivan hoitotavoitteissa. Verenpaineen kuuluu nousta rasituksessa, mutta mainitut lukemat kevyessä rasituksessa kuulostavat turhan korkeilta. Korkea verenpaine voi aiheuttaa myös mainittua huimausoiretta. Käytössä on vain yksi verenpainelääke, enalapriili (Renitec®), tavanomaisella annoksella. Jos hyvää hoitotasapainoa ei ole saavutettu, kannattaa mieluummin liittää mukaan toinen lääke pienellä annoksella kuin lähteä nostamaan nykyistä lääkettä maksimiannoksiin.

Verenpaineen osuutta oireisiin voitaisiin selvittää vielä verenpaineen ambulatorisella mittauksella. Tutkimuksessa potilas kantaa mukanaan verenpainemittaria koko vuorokauden. Mittari mittaa säännöllisin väliajoin. Pientä epämukavuutta tutkimus saattaa tosin aiheuttaa, sillä mansetti puristuu säännöllisesti myös yön aikana. Tutkimuksella saadaan kuitenkin suhteellisen luotettava käsitys verenpaineen hoidon tilanteesta ja yhteydestä oireisiin.

01/08/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi