Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kohonnut verenpaine / Verenpaine laskee rasituskokeessa

Kiitos taas edellisistä!
Vieläkin minun uteliaisuuteni vaivaa tuon otsikon ilmiön vuoksi. Mitä se paineen laskeminen rasituksen aikana silloin ilmentää, kun se oikeasti on tosi.
Tuosta nesteenpoistolääkityksestä sen verran, että minulta on kerrassaan kielletty ne, koska kaliumit laskee. Kun vp-lääkkeenä oli Natrilix, 4 kalium-mölöä päivässä ei riittänyt pitämään edes alarajalla. Jos vielä jaksat vastata, kiitän ja kumarran ja lopetan nämä uteluni. Kiitos!

09/06/2015

MaijaMarakatti

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 8.6.2015
Päivitetty 4.6.2018

Verenpaineen lasku rasituskokeessa on poikkeava silloin, kun lähdetään normaalilta verenpainetasolta, eikä paine nouse rasituksen aikana tai suorastaan laskee. Verenpaineen lasku tässä tilanteessa johtuu sydämen pumppauskyvyn heikkenemisestä vaikean hapenpuutteen vuoksi. Tällöin on myös muita viitteitä vaikea-asteisesta sepelvaltimotaudista: merkittävästi rajoittavat rintakipuoireet arkielämässä ja kokeen aikana rintakipu tai vastaava oire ja merkittävät muutokset EKG-käyrissä. Kysyjän antamat tiedot eivät tähän viittaa.

Verenpaineen vaikeahoitoisuus yhdistettynä taipumuksena mataliin kaliumarvoihin (nesteenpoistolääkityksen aikana tai ilman) saattaa viitata ilmiöön, jota kutsutaan hyperaldosteronismiksi eli suolahormoni aldosteronin liialliseksi vaikutukseksi. Tämä kuuluu niihin taustaselvittelyihin, joihin edellisessä vastauksessa viittasin. Alkuselvittelynä voi määrittää verinäytteestä reniini- ja aldosteroniarvot, ja tulosten mukaan erikoislääkärin tutkimukset saattavat olla tarpeen.

11/06/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi