Hyppää sisältöön

Mistähän voisi johtua, että välillä yhtäkkiä ilman mitään varoitusta alkaa huimaamaan erittäin kovaa (tuntuu että pyörtyy/silmissä tuntuu oudolta, sydän tykyttää vauhdilla (n. 100-120), heikottaa/huono olo sekä jalat on ns. makaroonia) ja silloin verenpaine voi olla jopa 180/90 lukemissa. Minulla on aloitettu viikko sitten hieman koholla olleiden verenpaineiden (n 150-160/80) vuoksi Candesartan 2 Mg (Aika pieni annos?) verenpainelääkitys.

Nyt paineet on pysynyt vajaan viikon suurinpiirtein kotona ollessa 134/70 lukemissa ja taas tuli tuollainen ns. omituinen kohtaus, yhtäkkinen heikko/huono olo ja huimaus, sydän tykytti ja paineet n. 190/90 lähes. Verenpainemittari ei näyttänyt epäsäännöllistä sykettä, mutta pulssi oli n. 100 ja normaalisti 50-60 välillä. Oli n. tunnin erittäin huono olo tuon vuoksi, nyt paine näyttää n. 130-140/70-80 välille eli hieman tasaantunut. Kävin marraskuussa sydänfilmissä kyseisen ”slaagin” vuoksi, mutta siinä ei näkynyt poikkeavaa, ainoastaan nopea syke ja kohonneet paineet silloinkin.

Eniveis kysymys tiivistetysti mistähän tuollaiset äkilliset korkeat heitot (130 > n. 190) / huonot olot voivat johtua ja pitäisiköhän verenpainelääkkeen annosta säätää mahdollisesti vielä (seurata paineita alkaako ne kohoamaan näin viikon jälkeen ku ensin puraisi ihan hyvin). Lisäksi en ollut syönyt ennen tuota ”kohtausta”, vaikuttako matala verensokeri mahdollisesti tuollaiseen vai mikähän ihme tuon tekee? Kiitos,

08/01/2016

Timo

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.1.2016
Päivitetty 4.6.2018

Tällaisissa ongelmissa on vaikea tietää, mikä on syytä ja mikä seurausta. Voi hyvin olla, että huimauksen tunne on ensisijainen ja verenpaineen ja sykkeen nousu stressireaktiota tälle huonolle ololle. Mainitut verenpainelukemat eivät olisi reaktiivisiksi mitenkään kummallisia, etenkin kun paineet ovat jo valmiiksi korkeahkot. Kysymykseksi muodostuisi sitten, mikä tuon huimaavan ja heikottavan olon taustalla on. Sen arvailuun ei tässä ole riittävästi perusteita. Ehdottaisin kuitenkin varmuuden vuoksi tehtäväksi ns. metanefriinitutkimuksia. Metanefriinit ovat adrenaliinin sukuisten hormonien aineenvaihduntatuotteita, ja ne määritetään vuorokauden ajalta kerätystä virtsasta. Tarkoitus on sulkea pois erittäinen harvinainen sairaus, feokromosytooma, jossa lisämunuaisten hyvänlaatuinen kasvain erittää näitä sykettä ja verenpainetta nostavia hormoneja, usein sysäyksittäin, mikä selittää taudin kohtauksellisen oirekuvan.

On totta, että aloitettu verenpainelääkeannos on varsin pieni, ja sitä on syytä seurannan perusteella varautua nostamaan. Seuranta perustuu, kuten yleensä, rauhallisessa perustilanteessa aamuin ja illoin tehtäviin omamittaussarjoihin.

11/01/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset