Hyppää sisältöön

Asun alueella jossa vaivasia hoidetaan sähköpostilla. Minun pumpulleni määrättiin lääkitys reilu vuosi taaksepäin. Kahden minuutin kohtaamisen jälkeen poikanen sanoi lääkkeen nimen. Apteekki pari kertaa on lääkettä vaihtanut, nyt Candexetil 1tabl. pv.
Neljän päivän seurannassa
keskiarvot aamu 150/87 puls. 61 ilta 152/82 puls.62
81v.nainen, lisäksi Thyroxin 6tabl.viikko. Kuntosali 2krt.vk. Vesijumppa.-juoksu 2krt.vk.
Minun silmissä näyttää tuo alapaine korkealta. Kävin geriatrille itseäni näyttämässä, hän vain rahasti, eikä sormellaan minuun koskenut.
Voi entisiä onnen aikoja lääkäri kuunteli, kyseli kuulumisia ja käski tulemaan uudelleen. Kyllähän me tiedämme samaan paikkaan olemme matkalla, mutta kuitenkin, että kukin itse hoitonsa huolehtii. Kiitos mielipiteestä!

25/11/2016

Utelias

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 28.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

Verenpaineen yleinen hoitotavoite on kotimittauksissa keskimäärin alle 135/85 mmHg. Ikäihmisten, esim. yli 80-vuotiaiden, kohdalla tavoitteista voidaan tarvittaessa tinkiä. Ei siksi, että ikäihmiset olisivat vähemmän tärkeitä kuin muut, vaan siksi, että on suurempi vaara saada hoidolla aikaan liiallinen verenpaineen lasku, mikä voi johtaa huimaukseen ja jopa kaatumisiin lonkkamurtumineen. Vanhuksillakin on osoitettu kohonneen verenpainee hoidon hyöty ainakin tasolle alle 150 mmHg yläpainetta. Tästä ei siis pitäisi tinkiä muutoin kuin erityisestä syystä.

Syntyy vaikutelma, että kysyjä on hyväkuntoinen ja aktiivinen. Tällöin ei pitäisi olla estettä hoitaa verenpainetta kuten nuoremmilla. Edellä mainituista varovaisuussyistä on kuitenkin tarpeellista mitata verenpaine myös seisten ja varmistaa, etteivät paineet pystyasennossa romahda.

Jos käytetyn lääkkeen (kandesartaani, Candexetil) annos on pieni (4–8 mg/vrk), parempi hoitotulos olisi ehkä saavutettavissa annoksen nostolla. Toinen vaihtoehto on liittää sen rinnalle pieni annos nesteenpoistolääkettä tai kalsiumkanavan salpaajaa.

28/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset