Hyppää sisältöön

Tere. Minua rupeaa huimaamaan useimmiten seisomaan noustessa/kävellessä, voikohan kyse olla verenpaineesta? Olen nyt seuraillut paineita ja ne ovat pysyneet istuessa aika hyvin noin 120/60 lukemissa. Tein myös mittaukset istuen/seisten. Istuen siis jotakuinkin tuossa 120/60 ja pulssi 50-55 välillä. Seisomaan noustessa paineet lävähtää n. 160/80 ja pulssi ~80-90. Voiko tuo noin monen ns. pykälän nousu selittää huimaavan tunteen kun se yhtäkkiä heittää korkeaksi paineet (Tuntuu että humahtaa vaan päähän ikäänkuin noustessa ja heittää kunnes käy istumaan ja tasaantuu)?

Kirjoitin http://www.sydan.fi/asiantuntija-vastaa/hidas-pulssi-alhaiset-verenpaineet asiasta kun oletin että paineet ovat liian alhaiset ja huimaa siksi. Lääkityskin sen vuoksi lopetettiin, mutta vaatiikohan tämä kuitenkin lääkityksen edelleen kun paineet nousevat noin korkeaksi seistessä? Eli mitä tässä pitäisi tehdä… Istuen hyvät, seisoessa ilmeisesti ei ?

21/11/2015

Timo

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 25.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Seisomaan nousu on suuri haaste verenkierrolle. Jos verenpaineen säätely ei toimi, veri hulahtaa alavartalolle ja jalkoihin, jolloin ihminen pyörtyy. Verisuonissa on sensorit, jotka salamannopeasti reagoivat paineen laskuun, välittävät tiedon verenkierron säätelykeskuksiin aivorunkoon, josta tulee käsky lisätä sydämen pumppausta ja supistaa verisuonia. Lievä paineen nousu ja sykkeen kiihtyminen heti pystyasentoon noustua on normaalia. Kysyjällä tämä rekfeksi on hiukan korostunut, mutta parempi niin kuin toisinpäin. Tuo nousu kyllä sitten tasaantuu, kun pystyasennossa on oltu jonkin aikaa. Kuvatut tuntemukset eivät vaikuta kovin vakavilta eivätkä haitallisilta.

25/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset