Hyppää sisältöön

Mitä suuri ylä- ja alapaineen ero kertoo? Esim. tänä aamuna mittasin lukemat 165/78, 156/76 ja 161/78. Pulssi oli 48-50.
Mulla on verenpainelääkkeet, mutta en ole ottanut niitä kuukauteen, koska paineet ovat olleet hyvät. Olen vuorotteluvapaalla, eikä ole paineita. Nyt tuo yläpaine on noussut kuitenkin taas. On nähtävästi taas jatkettava syömistä, vai? Olen ollut niin mielissäni, kun alapaine on hyvä ja ja pulssi n. 10 alhaisempi kuin lääkkeen kanssa. Olen 59 vuotias nainen. Verenpainelääkkeenä on ollut Amlodipin orion 5mg.

Huolestunut

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Ylä- ja alapaineen eroa kutsutaan pulssipaineeksi. Suuri ero eli korkea pulssipaine on riskitekijä, joka on hoidettava. Kohonnut yläpaine on vähintään yhtä merkittävä riskitekijä kuin kohonnut alapaine. Iän karttuessa matala alapaine ei olekaan enää hyvä uutinen, kuten nuoremmilla, vaan yläpaineen nousu ja alapaineen lasku kielivät molemmat suurten valtimoiden jäykistymisestä, jolloin verenpaineen hoito on entistä tärkeämpää. Matalalle alapaineelle emme siinä vaiheessa voi mitään, vaan hoidon kohteena on yläpaine, joka on saatava keskimäärin alle arvon 140 mmHg ammattilaisten mittaamana tai alle 135 mmHg kotimittauksissa. Kysyjän kertomat arvot ovat siis aivan liian korkeita.

Amlodipiini yksinään käytettynä kiihdyttää tosiaan usein syketta hieman. Jos se kiusaa, voidaan valita jokin muu lääke tai lääkeyhdistelmä. Pääasia on saada verenpaine tavoitetasolle.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset