Hyppää sisältöön

Minulla on käytössä Zanidip 10mg verenpainelääke 1 tabl./pv, se oli välillä pois käytöstä yli vuoden kun paineet oli kohdillaan. Ohjeessa sanotaan että ei saa käyttää jos on maksasairaus. Minulla on ollut maksa-arvo P- GT koholla monta vuotta, arvot 72-140. Syytä tähän ei ole tiedossa, en kuitenkaan käytä alkoholia. Maksani näyttää olevan herkkä kaikille lääkkeille, jouduin kerran käyttämään unilääkettä lyhyen ajan niin silloin nousivat muutkin maksa-arvoni. Kysynkin nyt, onko olemassa verenpainelääkettä, joka ei hajoa maksassa? Beetasalpaajaa en ainakaan voi käyttää, koska pulssini on yleensä melko matala.

01/06/2016

Nainen 67v

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 6.6.2016
Päivitetty 4.6.2018

Lerkanidipiinin (Zanidip) käyttö ei ole kiellettyä, vaikka jokin maksa-arvo olisi lievästi koholla. Valmisteyhteenveto mainitsee käytön esteeksi maksan vaikean vajaatoiminnan. Lievän tai keskivaikean maksan vajaatoiminnan yhteydessä kehotetaan varovaisuuteen annostelussa. Tämä siksi, että maksan toimiessa huonosti lääke saattaa kertyä elimistöön ja vaikutus muodostua liialliseksi.

Mitä tarkoitetaan maksan vajaatoiminnalla? Sitä että maksa ei selviä tehtävistään, mikä johtaa keltaisuuteen ja maksan tuottamien valkuaisaineiden puutteeseen. Näitä on albumiini, jonka hyvin pienet veriarvot johtavat turvotuksiin. Niitä ovat myös veren hyytymistekijät, joiden puutteessa INR-arvo nousee kuten Marevan-hoidossa. Maksaentsyymiarvot (mm. ASAT, ALAT, GT) ovat usein hyvin korkeat, paitsi aivan taudin loppuvaiheessa, jolloin maksa ei ”jaksa” tuottaa niitäkään.

Eri asia on, että monet lääkkeet saattavat aiheuttaa maksaärsytystä, mikä voi ilmetä kohonneina entsyymiarvoina. Siksi maksan toimintaa seurataan rutiininomaisesti, ja entsyymien noustessa merkittävästi (usein rajana pidetään viitealueen ylärajan kolminkertaista arvoa) harkitaan lääkityksen sopivuus uudelleen. Tällä tavoin ehkäistään hyvissä ajoin maksaärsytyksen eteneminen maksavaurioksi ja viimein vajaatoiminnaksi.

06/06/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset