Hyppää sisältöön

Voivatko luontaistuotteet, esim. stressiin ja ahdistuneisuuteen, tarkoitetut valmisteet, olla haitaksi rytmihäiriölääkityksen yhteydessä?
Useita rytmihäiriölääkkeitä on kokeiltu, ei ole merkittävää apua ollut niistäkään.
Tuttavani suositteli Antistress Relax-nimistä tuotetta. Aloin pureskella sitä n. puolitoista viikkoa sitten. Tuntui, kuin olo olisi muuttunut rennommaksi ja rauhallisemmaksi. Olen nimittäin melkoinen stressi-pesä. Aloin kuitenkin miettiä, onko niistä jotain haittaa, nyt käytössä olevan Bisoprolol Actavis-lääkeen kanssa? Olen jättänyt nyt luontaistuotevalmisteen väliin, ja sisäinen hermostuneisuus, ja vapina on voimistunut. Myös rytmihäiriöitä on ollut tiheämpään. Kerran tai kaksi viikossa.
Kiitos etukäteen. Ritva S. 73v.

03/06/2016

SuRi

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 6.6.2016
Päivitetty 4.6.2018

Vastaus kysymykseen ”voivatko luontaistuotteet olla haitaksi” on: kyllä voivat. Parhaiten tutkittu on lievään masennukseen käytetetty mäkikuisma, jolla on lukuisia haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Yleensä kasvirohdosvalmisteet (”luontaistuotteet”) ovat puutteellisesti tutkittuja, erityisesti tiedot käytöstä sairauksien tai lääkkeiden yhteydessä ovat niukkoja. Lisäksi vaikuttavien aineiden määrät saattavat vaihdella valmiste-erittäin. On myös esimerkkejä tuotteista, jotka sisältävät aivan muuta kuin mitä pakkauksen päällä lukee. Näitä tuotteita siis käyttää omalla vastuullaan.

Anti-Stress-valmiste sisältää teaniinia, jota on teessä. Vilkaisin läpi erään mainoksen yhteydessä olleen listan tieteellisistä julkaisuista. Ylivoimainen valtaosa tutkimuksista oli tehty hiirillä tai rotilla. Katsoin yhtä pienimuotoista (48 tutkittavaa) terveillä ihmisillä tehtyä tutkimusta, jossa tutkittiin kerta-annosta kofeiinia, teaniinia tai molempia. Teaniini vähensi kofeiinin aiheuttamaa verenpaineen nousua, muuten vaikutukset olivat vähäisiä. Tasan puolet käyttäjistä arvasi oikein, oliko käytetty valmiste teaniinia vai lumetta, eli osuvuus oli sama kuin kolikkoa heittämällä.

06/06/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi