Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Luontoliikunnalla on useita terveysvaikutuksia

Luontoliikunnalla on useita terveysvaikutuksia

Liikkuminen kodin lähellä olevilla viheralueilla on virkistävää. Luontoympäristön myönteinen yhteys liikunta-aktiivisuuteen on selkeä. Helppo pääsy luontoon lisää ulkoilukertoja ja sitä kautta lisääntyvät luonnosta saatavat terveyshyödyt.

Annukka Alapappila
Julkaistu 25.4.2018
Päivitetty 5.4.2019

Luonto elvyttää ja auttaa palautumaan stressistä. Keskittymiskyky paranee ja syke ja verenpaine madaltuvat. Luonnossa liikkuminen muuttaa suhtautumista muihin ihmisiin myönteisemmäksi ja mieliala kohenee.

Luontokokemukset lisäävät suvaitsevaisuutta, avuliaisuutta ja tyytyväisyyttä elämään. Ne nopeuttavat toipumista ja parantavat unen laatua. Luonto terävöittää aisteja ja lisää tarkkaavaisuutta. Vaikka luonto saa meidät valppaiksi, se aktivoi parasympaattista hermostoa ja lisää levollisuutta.

Luonto houkuttelee liikkumaan. Luontoympäristössä huomio kiinnittyy muuhunkin kuin liikuntasuoritukseen. Luonnossa liikkuminen saatetaan kokea vähemmän rasittavana kuin sisäliikunta. Vaihteleva maasto houkuttelee liikkumaan ripeämmin. Monet kokevat, että luonnossa liikkumista seuraa hyvä olo. Jokainen voi liittää luonnon osaksi omaa elämää. Mieti, miten reitti työpaikalle, kouluun, kauppaan tai harrastuksiin kulkisi puistojen, metsien tai rantojen kautta.

Liikunnan hyödyt terveydelle

Säännöllisellä liikunnalla on runsaasti hyviä terveysvaikutuksia. Se vaikuttaa myönteisesti veren kolesteroliarvoihin ja laskee verenpainetta. Se parantaa sokeritasapainoa, vähentää tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimotaudin vaaraa, auttaa painonhallinnassa, rentouttaa ja vahvistaa luustoa.

Jotta näitä vaikutuksia on mahdollista saavuttaa, tulee liikunnan olla riittävää. Se tarkoittaa reipasta liikuntaa noin puoli tuntia tai 10 000 askelta päivässä. Luonnossa liikkuminen on mainio tapa kerätä tuota liikunta-annosta, sillä aika kuluu kuin siivillä ja huomaamatta puoli tuntia tai tunti on kulunut.

Mieti, millaisesta luonnossa liikkumisesta sinä pidät? Onko sienestys, marjastus tai vaellus sinulle mieluisia tapoja liikkua luonnossa? Entä hiihto, lumikenkäily tai geokätköily? Jotain lajeista et ole ehkä vielä kokeillut. Kokeile rohkeasti. Luonto on loistava kuntosali, kun vaan oivallamme sen.

Luonnossa ”kuntosalilaitteina” toimivat muun muassa puut, kannot ja kivet. Hyvää lihasvoimaharjoittelu on muun muassa kiveltä ylös nouseminen, kalliolle kiipeäminen ja loikka isomman ojan yli. Lihasvoimaharjoittelu vaikuttaa positiivisesti kehon koostumukseen, sokeriaineenvaihduntaan, veren kolesteroliarvoihin, perusaineenvaihduntaan sekä sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoon.

Ulkona liikkuessa tasapainoa tarvitaan enemmän, sillä vaihtelevat maastonmuodot vaikeuttavat liikkumista. Jalan alle jäävä kivi, risu, puun juuri, keppi ja kiven tai kannon ylitys ovat mainiota tasapainon harjoitteita. Puhumattakaan kalliolta laskeutuminen tai sille nouseminen.

Luonto sopii mainioksi rentoutumispaikaksi. Siispä silmät kiinni ja kuuntelemaan lintujen laulua. Joskus on mukava kuunnella hiljaisuutta. Samalla voi keskittyä hetkeksi tuntemaan oma rauhallinen hengitys ja rintakehän liike.

Mitä hyötyä juuri luonnossa liikkuminen tuo terveydelle?

Tämän hetken paras tieteellinen tutkimusnäyttö liikunnan ja luonnon yhteisvaikutuksesta on näyttö mielialoihin liittyvästä lyhytkestoisesta hyödystä.

Mukava ympäristö kannustaa liikkumaan ja vaikuttaa siltä, että muut terveyshyödyt syntyvät suoraan liikunnan kautta. Tutkimusta tarvitaan lisää ja lisää tuloksia varmasti saadaan aikanaan.

Mukavia hetkiä luontoliikunnan parissa!

 

Lue myös Anne Kuusiston artikkeli Hyvää mieltä luonnosta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi