Terveellistä ja edullista ruokaa
Oli sitten normaali arki, loma tai poikkeusaika, edulliset ruokavinkit tulevat tarpeeseen. Näillä 10 vinkillä varmistat, että lautasella on terveellistä syötävää - kukkaroystävällisesti.
Kun viettää pidemmän aikaa kotioloissa itsekseen tai perheen kanssa, tulevat helpot, edulliset ja hyvältä maistuvat ruokavinkit tarpeeseen. Aina parempi, jos yhdellä kokkauksella voi hoitaa useamman päivän ruokahuollon. Se helpottaa arkea varsinkin silloin, kun jaksaminen on kortilla, aikaa pitää löytyä työskentelylle tai ruokaa tulisi riittää kotona aikaa viettäville perheenjäsenille.
Vinkkejä ruokahuollon järjestämiseen
- Pidä kiinni ateriarytmistä. Näin keholle ja aivoille riittää energiaa tasaisesti eikä illalla nälkä ole pohjaton. Ateriarytmi auttaa myös hahmottamaan päivän kulkua. Muista siis aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala – tarvittaessa myös 1-2 välipalaa isompien aterioiden lomaan.
- Muista lautasmalli kaikilla päivän aterioilla. Se auttaa monipuolisen aterian kokoamisessa sekä pitämään ruokamäärät kohtuullisina.
- Sovella ruokaohjeita oman kaappisi tai kaupan valikoiman mukaan. Jos vaikkapa peruna-sipulisekoitus on lopussa, viipaloidut perunat ovat yhtä hyviä. Kuoriperunatkin käyvät, aikaa kuluu vain hiukan enemmän. Broilerin tilalla ruokiin voi käyttää kalkkunaa tai päin vastoin – usein myös possu käy. Kasviksiakin voi vaihtaa toisiin, tarpeen mukaan
- Jos et halua kokkailla päivittäin, tee ruokaa tupla-annos kerralla
- Tee vaihtelevasti erityyppisiä ruokia: välillä keittoa, toisinaan kastiketta pastan tai perunoiden kanssa. Uuniruoat kypsyvät vaivattomasti työskentelyn lomassa: voit kasata kiusausainekset vuokaan edellisenä iltana muutamassa minuutissa, ja nostaa astian aamupäivällä jääkaapista suoraan uuniin.
- Vaihtele myös pääraaka-ainetta: kalaa kerran tai pari viikossa esimerkiksi lohikiusauksen muodossa, toisinaan jauhelihaa, broileria tai possua. Kasvisruokakin on välillä poikaa – kasvissosekeitto on kaikenikäisten suosikki, ja siihen käyvät myös parhaat päivänsä nähneet kasvikset!
- Kasvispainotteisuus helpottaa tunnetusti terveellisen ruokavalion kokoamista. Se tasaa myös aterioiden kustannuksia. Kun käytät ruuanvalmistuksessa runsaammin kasviksia, kukkarosi kevenee vähemmän. Arvokkaampia raaka-aineita, esimerkiksi lihaa tai kalaa, riittää usein 50-80 g annosta kohden. Keitoissa ja wokeissa se onnistuu helposti!
- Oikaise valmisruuilla, kun et ehdi tai jaksa kokata. Sydänmerkki-tuotteista löytyy runsaasti terveellisiä ja herkullisia vaihtoehtoja, pidät sitten kalapuikoista, pyöryköistä, keitoista tai salaateista. Puurokin sopii pikaiseksi lounaaksi tai päivälliseksi.
- Jos mahdollista, ota lapset mukaan ruuanvalmistukseen, esimerkiksi edellisenä iltana. Pienikin muksu osaa pilkkoa kurkkua tai lisätä aineksia uunivuokaan aikuisen ohjauksessa. Koululainen on vielä taitavampi. Leipominen yhdessä on erityisen mukavaa ajanvietettä.
- Taikinaterapia toimii aikuisillakin – itse tehdyt sämpylät ja pullat ovat myös edullisia. Aamusämpylät syntyvät kivuttomasti myös arkena.
Keittoa, kastiketta ja uuniruokaa – Sydänmerkin ruokaohjeilla kokkaat terveellisesti ja edullisesti
Tässä vinkkejä mainioista ruuista, jotka toimivat hyvin myös uudelleen lämmittäessä. Kaiken muun hyvän lisäksi Sydänmerkin ruokaohjeita hyödyntävä saa kaupan päälle terveellisyystakuun.
Esimerkkejä reseptien mukaan toteutettujen aterioiden hinnoista: 1 annos linssikeittoa maksaa noin 0,7€. Annos kaalilaatikkoa euron verran ja one pot turskaa pari euroa
Lämmitä viisaasti
Isompien ruoka-annosten kokkaaminen kerralla helpottaa arjen sujuvuutta. Myös ruokajämien uudelleen lämmittäminen on järkevää, koska se vähentää ruokahävikkiä. Ruokien lämmittämisessäkin on omat niksinsä, näin teet sen turvallisesti:
- Jos valmistat ruokaa isomman erän kerralla, pyri jäähdyttämään se nopeasti jääkaappilämpötilaan, ilman kantta tai muuta peitettä. Viileänä vuodenaikana se käy nopeasti parvekkeella tai ulkona. Laita jäähtynyt ruoka peitettynä jääkaappiin tai pakasta tarvittaessa osa kerta-annoksina.
- Lämmitä ruokaa uudelleen vain sen verran kuin sinä tai perheenjänenesi syötte. Ei siis koko vuoallista tai kattilallista kerrallaan ellei koko määrä tule syödyksi. Uudelleen lämmitettyä ruokaa ei suositella lämmitettävän kolmatta kertaa.
- Mikrossa ruoka-annos lämpenee epätasaisesti, lautasen reunoilta alkaen. Sekoita ruokaa välillä mikrokypsennyksen lomassa
- Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka kiehuvan kuumaksi
- Kun kylmäketjusta pidetään huolta, useimmat ruuat säilyvät syömäkelpoisina useita päiviä, jopa viikon.