Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kohonnut verenpaine yksistään ei altista vakavalle COVID-19-taudille

Kohonnut verenpaine yksistään ei altista vakavalle COVID-19-taudille

Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, ettei verenpainetauti ole itsenäinen vakavan COVID-19-taudin riskitekijä. Verenpainelääkkeet eivät myöskään lisää sairastumisen riskiä.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 8.4.2022

Koronapandemian alkuvaiheessa uutisoitiin, että kohonnutta verenpainetta sairastavilla olisi suurentunut riski saada vakava COVID-19-tautimuoto. Alussa jopa epäiltiin, että tavallisimmat verenpainelääkkeet saattaisivat lisätä sairastumisen vaaraa. Onneksi tämä epäilys osoittautui nopeasti vääräksi.  

Tuoreessa, laajaan eurooppalaiseen rekisteridataan perustuvassa tutkimuksessa oli mukana yli 9000 COVID-19-taudin vuoksi sairaalahoitoon joutunutta. Heistä oli miehiä 60%, ja 48%:lla oli aiemmin todettu verenpainetauti. Verenpainetautia sairastavat olivat iäkkäämpiä, ylipainoisempia, ja heillä oli useammin diabetes sekä sydän- tai keuhkosairauksia. 22% potilaista menehtyi. 

Kun sairastuneiden ikä, sukupuoli ja muut sairaudet huomioitiin, todettiin ettei verenpainetauti ole itsenäinen vakavan COVID-19-taudin riskitekijä. Verenpainelääkkeet eivät myöskään lisää sairastumisen riskiä. Päinvastoin, ACE-estäjillä ja AT-reseptorin salpaajilla näytti olevan suojaavaa vaikutusta. Tulokset hälventävät yksinomaan verenpainetautia sairastavien huolta, ja kannustavat hoitamaan kohonnutta verenpainetta hyvin nykyisten suositusten mukaisesti.  

Lue myös.

Kuulunko sydänsairauteni vuoksi COVID-19 riskiryhmään?

Sydänsairaus ei lisää riskiä saada virustartunta. Jos COVID-19 -tautiin sairastuu, sydänsairaus voi kuitenkin lisätä vaaraa sairastua vakavammin.

ACE:n (angiotensiinikonvertaasin) estäjien käyttöaiheita ovat kohonnut verenpaine, sydämen vajaatoiminta, sydämen vajaatoiminnan ehkäisy vasemman kammion toiminnan ollessa heikentynyt ja ennusteen parantaminen tietyissä sydänsairauksissa. Hyväksytyt käyttöaiheet ja niiden täsmälliset muotoilut vaihtelevat valmisteittain.

ATR:n (angiotensiinireseptorin) salpaajien käyttöaiheita ovat kohonnut verenpaine ja sydämen vajaatoiminta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi