Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Eväitä kriittiseen ajatteluun

Eväitä kriittiseen ajatteluun

Asiat ovat paremmin kuin luulet, vakuuttavat Faktojen maailma -kirjan kirjoittajat Hans Rosling, Ola Rosling ja Anna Rosling Rönnlund.

Tiina Eloranta
Julkaistu 30.10.2018
Päivitetty 6.3.2019

Ruotsalainen lääkäri ja tutkija Hans Rosling kertoo taistelevansa tuhoisaa tietämättömyyttä vastaan yhdessä poikansa Ola Roslingin ja Anna Rosling Rönnlundin kanssa. Faktojen maailma on osoitus siitä.

Faktojen maailma kertoo maailmasta ja sen ymmärtämisestä. Valaistakseen ajatuksiaan Hans Rosling teettää testin heti kirjan alussa. Hän kysyy esimerkiksi, mikä on nykyään maailman elinajanodote: 50, 60 vai 70 vuotta? Tai kuinka monet maailman yksivuotiaista lapsista rokotetaan nykyään jotain tautia vastaan: 20, 50 vai 80 prosenttia?

Myönnän, että vastatessani jouduin arvailemaan. Niin myös kuulemma moni muu. Kirjassa Hans Rosling kertoo, että hän on vuosikymmeniä esittänyt samanlaisia kysymyksiä tuhansille ihmisille ympäri maailmaa ja tulos on ollut sama: ihmiset pärjäävät testeissä huonosti. Tiesitkö, että nykyään melkein kaikki maailman lapset rokotetaan? Tai että maailman elinajanodote on nykyään 70 vuotta?

Faktojen maailma kertoo maailmankuvaamme vääristävistä peloista, draamahakuisuudesta ja yleistämisen tarpeesta tarinoiden kautta, viihdyttävästi. Kirjoittajat haluavat lukijoiden tuntevan lapsenkaltaista ihmettelyä, innostusta ja uteliaisuutta tosiasioita kohtaan. ”Tämä kirja kertoo maailmasta ja siitä millainen se todella on.”

Kirjoittavat ovat onnistuneet, sillä kirjan tarinat ja faktat yhdistyvät kiinnostavaksi kokonaisuudeksi. Valitettavasti kirja jää Hans Roslingin viimeiseksi.

Syyskuussa 2015 Hans, Ola ja Anna päättivät kirjoittaa Faktojen maailman. Hans ei ehtinyt saattaa kirjaa loppuun, sillä hän menehtyi haimasyöpään helmikuussa 2017. Ola ja Anna viimeistelivät kirjan.

Hans kirjoitti viimeisessä sähköpostissaan kustantajalle: ”Meidän yhteinen työmme on lopulta muuttunut nautittavaksi tekstiksi, joka auttaa globaalia yleisöä ymmärtämään maailmaa.”

 

Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund: Faktojen maailma. Otava, 2018

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi