Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Lounaasta energiaa työpäivään

Lounaasta energiaa työpäivään

Lounas saattaa hyvinkin olla päivän tärkein ateria. Lounaaseen panostaminen kannattaa, ja henkilöstöravintolassa se onkin lähes vaivatonta.

Melanie Buchmann, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 24.10.2024
Kuva: Suvi Laine

Useat meistä syövät lounaan kodin ulkopuolella. Pienet lapset päiväkodissa, kouluikäiset koulussa, työssäkäyvät henkilöstöravintolassa tai työpaikalla. Lounas voi hyvinkin olla päivän tärkein ateria. Se tuo tauon päivään ja antaa energiaa.

Työssäkäyvistä useimmat syövät lounaaksi eväitä tai ruokailevat henkilöstöravintolassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan henkilöstöravintolassa käy lähes puolet naisista ja kaksi viidestä miehestä silloin kun se on mahdollista. Henkilöstöravintolassa lounastamisella on monia hyötyjä.

Ruokarytmin ylläpito ja tauko työntekoon

Lounaan syöminen henkilöstöravintolassa tuo tauon työpäivään ja auttaa ruokarytmin ylläpitämisessä. Kun syö sopivasti säännöllisin väliajoin, energiatasot eivät heilahtele liikaa ja jaksaa paremmin. Ruokarytmi on myös tärkeä painonhallinnassa. Lounaan syöminen poissa toimistosta voi tuoda kunnon tauon työpäivään ja auttaa työpäivänaikaisessa palautumisessa.

Vaivattomasti monipuolista

Useimmissa henkilöstöravintoloissa ruokalista vaihtuu joka päivä, jolloin on mahdollista syödä erilaista ruokaa päivittäin ja ruokavalio monipuolistuu helposti. Ei tarvitse miettiä, mitä ruokaa laittaisi tai onko ruokavalio liian yksipuolinen. Ja säästyy myös ruoanlaitolta, kun voi suoraan mennä ottamaan ruokaa lautaselle.

Uusien makujen kokeilu

Yhä useammissa henkilöstöravintoloissa tarjotaan myös kasvisruokaa. Kun tarjolla on erilaisia ruokia, uusien ruokien kokeilun kynnys madaltuu. Samalla saattaa löytää myös uusia suosikkiruokia.

Enemmän kasviksia

Henkilöstöravintoloissa salaattipöydästä löytyy usein monipuolisesti eri vihanneksia ja välillä hedelmiäkin. Kun salaattipöytä on värikäs, saattaa jopa huomaamatta ottaa enemmän kasviksia lautaselleen. Salaattipöytä helpottaa myös lautasmallin mukaista aterian koostamista, kun tarjolla on erilaisia kasviksia.

Henkilöstöravintoloissa syödään yleisesti terveellisemmin

Ruokavalinnat henkilöstöravintolassa lounastavilla ovat lähempänä ravitsemussuosituksia verrattuna muualla lounastaviin. Henkilöstöravintoloissa syödään useammin kalaa, kasvisruokia ja kasviksia sekä hedelmä- ja marjaruokia. Salaattipöydän tarjonta voi saada syömään enemmän kasviksia ja lisukesalaatin lisäksi salaattipöydästä voi koota itselleen myös ruokaisan salaatin.

Ravintolat voivat myös tarjota Sydänmerkki-aterioita. Sydänmerkki takaa ravintoarvoiltaan paremman lounasruoan.

Haasteita työpaikkaruokailussa

Työpaikkaruokailussa voi toki olla myös ei niin hyviä puolia.

  • Jotkut henkilöstöravintolat voivat olla varsin kalliita, minkä takia saatetaan valita muita vaihtoehtoja lounaaksi. Kuitenkin henkilöstöravintolan lounaan monipuolisuus ja helppous voi saada valitsemaan sen muiden vaihtoehtojen sijasta vaikka hinta olisikin korkeampi.
  • Joissakin ravintoloissa ruoka voi olla raskasta, rasvaista tai suolaista ja kasvisten valikoima niukka, jolloin henkilöstöravintolassa syöminen ei välttämättä ole mieluista. Palautteen anto on tällaisessa tilanteessa tärkeää, sillä palaute voi vaikuttaa henkilöstöravintolan ruokaan suurestikin.
  • Jos ravintola toimii noutopöytätyylillä, saatetaan helposti ottaa liikaa ruokaa, jotta rahalle saa vastinetta. Tämä voi altistaa lounaan jälkeiselle väsymykselle. Tällöin kannattaa ottaa sopiva annos ensin ja jos annoksen syötyään on edelleen nälkä, voi hakea lisää ruokaa. Kun ottaa kerralla pienemmän määrän ruokaa, hävikkiäkin syntyy vähemmän.
  • Työpaikan läheltä ei välttämättä löydy henkilöstöravintolaa, aukioloajat eivät ole oman työvuoron puitteissa tai työpisteeltä ei ole mahdollista poistua. Tässä tapauksessa hyvä vaihtoehto on pakata monipuoliset eväät.

Vaihtoehtona monipuoliset eväät

Jos henkilöstöravintolassa syöminen ei ole vaihtoehto, hyvän lounaan voi koostaa myös itse. Lautasmallin mukaan koostetut eväät antavat energiaa ja ovat monipuoliset. Ohessa on vinkkejä eväiden koostamiseen:

  • Pilko tai raasta valmiiksi mieluisia kasviksia mukaan evääksi. Näin ne on helppo ottaa mukaan ja päivittäinen kasvisten käyttö lisääntyy lähes huomaamatta. Myös vihannekset ja hedelmät, jotka tarvitsevat vain nopean huuhtelun vedellä, ovat helppoja kasvislisäkkeitä. Kokeile esimerkiksi kukkakaalinuppuja, pikkutomaatteja, kesäkurpitsaviipaleita tai rypäleitä.
  • Perunaa, pastaa tai viljalisäkettä, kuten kauraa, voi kerralla valmistaa useammalle päivälle valmiiksi. Hiilihydraatin lähteet kannattaa valita runsaskuituisina.
  • Jos kokkaat itse lounaseväät, voit käyttää apuna Sydänmerkin reseptejä.
  • Valmisruoat tai puolivalmisteet ovat oiva vaihtoehto, kun ei tee mieli kokata. Valitse Sydänmerkillinen tuote, niin saat vähemmän suolaa ja kovaa rasvaa ja enemmän kuitua ja pehmeää rasvaa.
  • Jos mahdollista, syö lounas poissa työpisteeltä. Päivän tauottaminen ja rauhoittuminen syömään auttavat palautumisessa ja ruokarytmi pysyy hyvänä.

Valitsipa omat eväät tai lounaan henkilöstöravintolassa, ruoasta saa nauttia. Hyviä lounashetkiä!

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi