Omat elämäntavat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin
Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa -kirjan (Duodecim, 2023) kirjoittajat Hanna Haveri, Eeva Voutilainen ja Soili Soisalo vakuuttavat kirjassaan, että planetaarinen elämäntapa ohjaa lempeästi kohti parempaa tulevaisuutta.
Planetaarinen ruokavalio on kansainvälisen asiantuntijaryhmän pohdinnan tulos. On tärkeää, että kaikille maapallon asukkaille riittää terveellistä ruokaa, joka tuotetaan ympäristöä vahingoittamatta ja niin, että maapallon kantokyky kestää. Planetaarinen ruoka on kasvivoittoista ja se ottaa huomioon myös paikalliset kulttuurit. Kasvivoittoinen planetaarinen ruokavalio edistää niin painonhallintaa kuin sydänterveyttä ja suojaa muiltakin elintapasairauksilta, Planetaarinen elämäntapa ja ruokavalio -kirjan kirjoittajat kertovat.
Ravitsemustieto käytäntöön
Ravitsemusasiantuntijana Soili Soisalo pitää erittäin tärkeänä ravitsemustiedon popularisoimista ja käytäntöön soveltamista. Terveellinen ja herkullinen kasvipainotteinen ruoka on aina ollut lähellä hänen sydäntään, joten tieto on muuttunut myös ruuanvalmistuksen taidoksi.
– Ylikulutus ja ilmastonmuutos ovat tosiasioita ja haluan osaltani toimia asioiden parantamiseksi. Olen miettinyt kohtuullisuutta kaikkeen kulutukseeni. Ostan kalastajilta suoraan kalaa ja pieniltä tuottajilta munia, viljatuotteita ja kasviksia. Kerään marjoja, sieniä ja villivihanneksia ja hyödynnän pihan pientä vihannesmaata. Myös vaate- ja kulutustavarahankinnoissa suosin kestävyyttä ja esimerkiksi kotimaista käsityötä. En ole pyhimys liikkumisen suhteen, mutta pyöräilen ja kävelen paljon ja yritän matkustaa ympäristöystävällisesti. Olen huomannut, että luonto, metsät, vedet, polut ja hiihtoladut antavat hyvää mieltä.
Kasvivoittoinen ruoka hyväksi ihmiselle ja luonnolle
Eeva Voutilainen opettaa ravitsemustiedettä Helsingin yliopistossa. Hän seuraa työssään uutta tutkimustietoa muun muassa ravinnon terveysvaikutuksista; viime aikoina on yhä useammin ravitsemustutkimuksissa tarkasteltu myös ruokaketjun ympäristövaikutuksia. Eevan mielestä on ollut hienoa havaita, miten terveellinen kasvivoittoinen ruoka on hyväksi niin ihmisen kuin luonnon hyvinvoinnille.
Opettaja suosii suomalaisia elintarvikkeita, koska hän haluaa tukea kotimaista ruuantuottajaa. Hän käyttää valtaosin kasviperäisiä elintarvikkeita, kasviksia, mutta myös jonkin verran maitovalmisteita. Kalaa Eeva syö viikoittain, kasvisruokaa monena päivänä viikossa. Palkokasveista maistuu varsinkin tavalliset vihreät pavut ja kikherneet.
– Osa palkokasveista on vatsalle haasteellisia, mikä jonkin verran rajoittaa käyttöä.
Kesäisin Eeva kasvattaa tomaatteja, kurkkua, kesäkurpitsaa, lehtikaalia, pinaattia sekä papuja ja monia yrttejä.
– Kokeilen vuosittain jotain uutta kuten viime vuonna lakritsiyrttiä, tänä vuonna palmukaalia.
Lisäksi pyrin käyttämään luovasti tähteitä. Yleensä osan ruuasta pakastan tai käytän seuraavana päivänä. Saatan joitakin kypsiä kasviksia lisätä salaatteihin tai käyttää leivonnassa.
Eeva harrastaa myös hortoilua eli hän kerään luonnosta vuohenputkea ja nokkosta, joita hän käyttää ruuanvalmistuksessa ja myös marjoja. Hän suunnistan lähiluontoon päivittäin.
Luonnon ja terveyden väliset yhteydet
Hanna Haveri on neurologi ja planetaarisen terveyden lääkäri Päijät-Hämeen Hyvinvointialueella. Häntä kiinnostaa erityisesti luonnon ja terveyden väliset yhteydet.
Planetaarinen elämäntapa on terveyttä vaaliva ja luontoa kunnioittava elämäntapa, Hanna kiteyttää.
– Satsataan hyvään, tiedostavaan arkeen, kulutetaan harkiten. Luontoa kunnioitetaan ja se on olennainen osa ihmisen arkea. Ei ajatella sitä enää hyötykäytön kohteena, vaan kokonaisuutena, jonka voidessa hyvin myös me hyödymme.
Omassa arjessaan Hanna arvostaa lähi- ja kausituotteita, kasvispainotteisuutta, paljon itse kerättyjä ja tuotettuja raaka-aineita. Liikkuminen kuuluu olennaisena osa Hannan päivään.
– Olen osa luontoa ja yritän tuottaa sille mahdollisimman vähän harmia.
Soili Soisalo on koonnut kirjaan myös planetaariseen ruokavalioon sopivia ruokaohjeita. Esimerkit näyttävät, miten planetaarista ruokavaliota voi toteuttaa, Soili kertoo.
Lue myös: Polkuliikunta – liikkuen hyvää sydämelle