Vinkkejä vatsavaivaisen keittiöön
FODMAP: Vatsavaivat kuriin ruokavaliolla, 2014, NEMO.
FODMAP hiilihydraatit tarkoittavat sellaisia hiilihydraatteja, jotka fermentoituvat suolistossa. Tällaisia ovat fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Esimerkiksi laktoosi, fruktoosi, fruktaanit ja galaktaanit kuuluvat näihin yhdisteisiin. FODMAP hiilihydraatit saattavat aiheuttaa suolisto-ongelmia.
Kirja koostuu kahdesta osiosta. Ensimmäinen osa pureutuu teoriaan ja jälkimmäinen osa sisältää käytännön vinkkejä ja reseptejä. Reseptiosio saakin vatsavaivaisen ystäväni hamuamaan kirjaa lainaan. Kasvissyöjille ei kirjasta juuri ole apua, sillä suurin osa resepteistä sisältää lihaa tai kalaa.
Reseptiosio paljastaa kirjan käännökseksi. Mitä on esimerkiksi kookosjogurtti ja saako sitä Suomesta? Samoin kurpitsapyreen metsästäminen voi olla hankalaa. Kirja onkin alun perin julkaistu Yhdysvalloissa nimellä “The FODMAP solution”.
Tietopohjaa suomalaiseen versioon on otettu lisäksi ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen blogista ja samaisen herran kirjoittamasta artikkelista Suomen Lääkärilehteen. Kummankaan maan versiossa ei ole mainittu kirjan kirjoittajaa, mikä syö tieto-osion uskottavuutta.
Kahden viikon ruokasuunnitelmaa noudattavan välttämättömien rasvahappojen saanti voi jäädä alhaiseksi, sillä ohjeissa on käytetty paljon kookospohjaisia tuotteita ja kirkastettua voita. Ohjeita kannattaakin tuunata vaihtamalla tilalle esimerkiksi rypsiöljyä.
Kokonaisuudesta herääkin kysymys, kuka on suunnitellut ruokavaliojakson ja onko siinä kiinnitetty huomiota ravitsemukselliseen laatuun muiden kuin FODMAP yhdisteiden osalta?
Kirja ei anna kovin asiantuntevaa kuvaa ensilukemalla. Kirjassa esimerkiksi käsketään välttämään riisiä, mutta suositellaan sushia. Vinkkejä ruoanlaittoon kirjasta varmasti saa, kunhan muistaa katsoa ohjeita kriittisten lasien läpi. Mihin FODMAP-rajotteinen henkilö esimerkiksi tarvitsee Kosher suolaa?