Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Arjen rasvamyytit – faktoja rasvasta

Arjen rasvamyytit – faktoja rasvasta

Ruokavalion rasvaan liittyy runsaasti uskomuksia. Tässä artikkelissa rikotaan tiukassa istuvia myyttejä.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 3.11.2023
Päivitetty 17.1.2024
Kuva: Shutterstock

Rasvamyytit ovat tiukassa istuvia uskomuksia. Ohessa vastauksia niistä yleisimpiin.

Väite: Kookosrasva on terveellistä kasvirasvaa eikä nosta kolesterolia

TARUA. Kookosrasva ja -öljy ovat lähes kokonaan (92 %) tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa, mikä nostaa veren haitallista LDL-kolesterolipitoisuutta. Vaikka vaikutus ei ole yhtä suuri, kuin maitorasvalla eli voilla, se on selkeästi epäedullisempi kuin ei-trooppisilla öljyillä, kuten rypsiöljyllä. Kookosrasva ei myöskään sisällä käytännössä lainkaan elimistölle välttämättömiä rasvahappoja eli omega-6- ja omega-3-rasvahappoja. Tämä pätee myös kookoskerman ja -maidon rasvaan.

Väite: Oliiviöljy on terveellisempää kuin rypsiöljy

TARUA. Tämä käsitys perustuu todennäköisesti siihen, että oliiviöljyä on tutkittu paljon osana Välimeren ruokavaliota. Myös pohjoismaisesta ruokavaliosta, mukaan lukien rypsiöljy, on tehty viime vuosina runsaasti tutkimusta. Näissä rypsiöljy on todettu terveyttä edistäväksi muiden ruokavaliotekijöiden kanssa. Tärkeintä on käyttää jotain juoksevaa öljyä päivittäin, jotta saa pehmeää eli hyödyllistä rasvaa. Oliiviöljystä puuttuu lähes kokonaan omega-3-rasvahapot, joita puolestaan on kohtuullisen paljon rypsiöljyssä. Jos käyttää vain oliiviöljyä, on tärkeää huolehtia omega-3-rasvahappojen saannista muulla tavoin.

Lue lisää: Rypsi- vai oliiviöljy – kumpi valita?

Väite: Rypsiöljy aiheuttaa tulehdusta

TARUA. Väite rypsiöljyn tulehdusta aiheuttavasta ominaisuudesta perustuu teoriaan, että sen sisältämä linolihappo muuntuisi elimistössä arakidonihapoksi, jota on pidetty matala-asteista tulehdusta lisäävänä. Asiaa on selvitetty ihmisillä useissa tutkimuksissa, eikä tulehdustekijöiden ole havaittu lisääntyneen suurillakaan rypsiöljyn annoksilla. Tyydyttymättömien rasvojen, joita rypsiöljyssä on runsaasti, on itse asiassa todettu vähentävän matala-asteista tulehdustilaa. Myöskään tulehduksellisia suolistosairauksia linolihappo ei tutkimusnäytön mukaan näytä aiheuttavan.

Väite: Margariineissa on haitallista transrasvaa

TARUA. Transrasva on kyllä haitallista, koska se suurentaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä ja alentaa hyödyllisen HDL-kolesterolin määrää. Valmistusmenetelmien kehittymisen myötä Suomessa valmistetut margariinit eivät ole sisältäneet transrasvaa 1990-luvun jälkeen. EU-lainsäädännön perusteella myynnissä ei saa olla tuotteita, joiden transrasvan määrä ylittää 2 g/100 g rasvaa lukuun ottamatta eläinrasvassa luontaisesti olevaa transrasvaa. Transrasvan saantia suurempi ongelma suomalaisten ruokavaliossa on tyydyttyneen rasvan runsas saanti.

Väite: Rasvaton on aina paras valinta

TOTTA JA TARUA. Rasvaton tai vähärasvainen vaihtoehto on hyvä sellaisten tuotteiden osalta, joissa on runsaasti kovaa rasvaa eli maito- ja lihatuotteissa. Pehmeää rasvaa tarvitaan, joten niitä sisältäviä elintarvikkeita, kuten öljyä ja margariinia, on hyvä käyttää joka päivä riittävästi.

Väite: Voi on luonnontuote ja siksi paras

TARUA. Voikin on käynyt läpi teollisen valmistusprosessin. Luonnollisuus, puhtaus tai aitous eivät ole tae ruoan terveellisyydestä. Ne ovat ravitsemukseen liittymättömiä mielikuvia ja tehokasta mainoskieltä. Kärpässienikin on luonnontuote, mutta ei syötäväksi kelpaava. Toisaalta esimerkiksi margariinien prosessointi herättää turhaa huolta. Ne ovat tutkimusten mukaan turvallisia elintarvikkeita kaikille.

Asiantuntijana ravitsemusterapian professori, laillistettu ravitsemusterapeutti, FT Ursula Schwab

Lue lisää, miten saat ruokavaliosi rasvan laadun kuntoon.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi