Hyppää sisältöön

Kalsiuminestäjät

Kalsiuminestäjiä käytetään kohonneen verenpaineen, sepelvaltimotaudin ja eräiden rytmihäiriöiden hoitoon. Vaikutus perustuu suurelta osin valtimoiden laajenemiseen.

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.11.2014
Päivitetty 1.8.2019

Kalsiuminestäjät eli kalsiumkanavan salpaajat vaikuttavat solukalvojen kalsiumkanaviin. Kalsiumin virtaus soluun käynnistää sileän lihaksen supistuksen, joten verisuonen seinämässä tämän tapahtuman estyminen rentouttaa lihasta ja laajentaa verisuonta. Sydänlihassolujen kalsiumkanavien salpaus vähentää sydämen työmäärää. Sydämen rytmiin vaikuttavissa soluissa on kalsiumkanavia, joiden salpaaminen hidastaa pulssia ja estää rytmihäiriöitä. Verisuonten ja sydämen kalsiumkanavat poikkeavat toisistaan, minkä johdosta kalsiuminestäjiä on kahdenlaisia:

  • sydämeen ja verisuoniin vaikuttavat (verapamiili ja diltiatseemi)
  • pelkästään verisuoniin vaikuttavat eli verisuoniselektiiviset (dihydropyridiinit).

Sykettä hidastavat kalsiuminestäjät

Sydänvaikutteisia eli sykettä hidastavia kalsiuminestäjiä käytetään paljolti samoissa hoitoaiheissa kuin beetasalpaajia silloin kun nämä eivät sovi: vakaan sepelvaltimotaudin angina pectoris ja tietyt rytmihäiriöt. Niillä on myös verenpainetta alentavaa vaikutusta. Tärkeä ero beetasalpaajiin on, että sydänvaikutteisia kalsiuminestäjiä ei voi käyttää sydämen systolisessa vajaatoiminnassa.

Verisuoniselektiiviset kalsiuminestäjät

Verisuoniselektiivisten kalsiuminestäjien tärkein käyttöaihe on kohonnut verenpaine. Niillä on jonkin verran käyttöä angina pectoris -oireessa, yleensä yhdessä beetasalpaajan kanssa.

Kalsiuminestäjien haitat johtuvat niiden verisuonia laajentavasta vaikutuksesta, joka kohdistuu paljon voimakkaammin valtimoihin kuin laskimoihin. Varsinkin hoidon alkuvaiheessa voi esiintyä ihon punoitusta ja kuumotusta ja päänsärkyä. Nämä ongelmat menevät usein ohi lääkitystä jatkettaessa.

Turvotus on käyttöä eniten haittaava vaikutus. Sekin johtuu valtimosuonten laajenemisesta, jolloin kudoksiin menee enemmän nestettä kuin sieltä ehtii pois. Painovoiman vuoksi turvotus keskittyy jalkoihin. Se ei ole vaarallista eikä lievänä esiintyessään estä hoitoa, mutta runsaana se on haittaavan kiusallista.

Eri kalsiuminestäjien turvottavassa vaikutuksessa on eroja, joten valmisteen vaihto saattaa auttaa. Lääkkeen ottaminen illalla voi ratkaisevasti lievittää haittaa. Ongelma voi ratketa myös yhdistämällä pieni määrä kalsiuminestäjää ACE:n estäjään tai ATR:n salpaajaan, jolloin verisuonia laajentava vaikutus on tasapainoisempi valtimoiden ja laskimoiden kesken.
Nesteenpoistolääkitys ei sen sijaan yleensä ole tehokas keino kalsiuminestäjän aiheuttamaan turvotukseen.

Ummetus on verapamiilille ominainen haittavaikutus.

Kalsiuminestäjillä on alempi erityiskorvattavuus (65 %) kohonneen verenpaineen. Eräät valmisteet (taulukko) ovat erityiskorvattavia myös sepelvaltimotaudissa ja tietyissä rytmihäiriöissä.

Lääkeaine Valmistenimet Huomauksia
Sydänvaikutteiset (sykettä hidastavat)
Diltiatseemi Cardizem
Dilmin
Dilzem
Alempi erityiskorvaus kroonisessa verenpainetaudissa, kroonisessa sepelvaltimotaudissa ja kroonisissa sydämen rytmihäiriöissä
Verapamiili Isoptin
Verpamil
Alempi erityiskorvaus kroonisessa verenpainetaudissa, kroonisessa sepelvaltimotaudissa ja kroonisissa sydämen rytmihäiriöissä
Verisuonivaikutteiset (dihydropyridiinit)
Amlodipiini Amloratio
Norvasc
Amlodipin *
Amlodipine *
Alempi erityiskorvaus kroonisessa verenpainetaudissa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa
Felodipiini Plendil
Felodipin *
Alempi erityiskorvaus kroonisessa verenpainetaudissa
Isradipiini Lomir Alempi erityiskorvaus kroonisessa verenpainetaudissa
Nifedipiini Adalat
Nifedipin *
Alempi erityiskorvaus kroonisessa verenpainetaudissa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa
Nisoldipiini Syscor Alempi erityiskorvaus kroonisessa verenpainetaudissa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa
Nilvadipiini Escor Alempi erityiskorvaus kroonisessa verenpainetaudissa
Lerkanidipiini Oridip
Zanidip
Lercanidipin *
Alempi erityiskorvaus kroonisessa verenpainetaudissa

*Geneerisen lääkkeen valmistaja, esim. Amlodipin Orion

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset