Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sairastuneen liikunta / Liikunta sepelvaltimon pallolaajennuksen jälkeen

Liikunta sepelvaltimon pallolaajennuksen jälkeen

Liikkuminen on nyt helpompaa kuin ennen pallolaajennusta, koska sydänlihas ei kärsi enää hapenpuutteesta. Vain parin ensimmäisen viikon aikana tulee muistaa muutama erityinen seikka liittyen liikuntaan.

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 30.8.2018
Päivitetty 1.9.2021
Kuva: Jarno Hämäläinen

Lisää liikuntaa kotona

Kotiutumisen jälkeen liikunta ja arjen askareet on hyvä aloittaa maltillisesti. Valtimopistoskohdan on annettava parantua rauhassa. Siksi tulee välttää raskaita ponnisteluja ja kotitöitä, kuten raskaiden taakkojen nostoja ja juoksemista ja pistoskohdan voimakasta venyttelyä noin viikon ajan. Tavanomaisiin päivittäisiin toimintoihin, kuten arkiaskareisiin voi palata 1-2 vuorokauden kuluttua pallolaajennuksesta. Kävelylle voi lähteä heti. Ensimmäisten viikkojen aikana rasitus saa tuntua hieman rasittavalta eli kevyesti hengästyminen on sallittua. Jo kahden viikon kuluttua voi palata tuttujen liikuntaharrastuksien pariin. Jos ei ole liikuntaharrastusta, kannattaa kokeilla rohkeasti eri liikuntamuotoja ja löytää itselle mieluinen. Todennäköisesti pallolaajennuksessa on asennettu metalliverkko eli stentti pitämään valtimon seinämä laajana. Tämä verkko ei irtoa liikunnassa.

Tämä teksti sisältää yleisiä ohjeita liikuntaan sepelvaltimon pallolaajennuksen jälkeiselle muutamalle viikolle. Jos lääkäri tai fysioterapeutti erityisiä ohjeita, niitä tulee noudattaa.

Kun toipuminen pallolaajennuksesta alkaa olla takana ja liikkuminen sujuu mukavammin, kannattaa tutusta Sepelvaltimotautia sairastavan liikunta – ohjeistukseen.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi