Mitä mittaustuloksesi tarkoittaa

Sydän- ja verisuonisairauksiin sairastuminen on aina monen tekijän summa.

Mari Blek-Vehkaluoto, kehittämispäällikkö
Julkaistu 31.1.2018
Kuva: Johannes Romppanen

Ikään, sukupuoleen ja perintötekijöihin emme voi vaikuttaa, mutta moniin riskitekijöihin kuten verenpaine- ja kolesteroliarvoihin voimme. Yhden riskitekijän vaikutus sairastumiseen on melko vähäinen, jos elintavat ovat kunnossa eikä muita riskitekijöitä ole. Yksittäiselläkin riskillä on kuitenkin merkitystä silloin kun arvot ovat todella korkeat, esimerkiksi kolesteroli yli 8 mmol/l tai verenpaine jatkuvasti 160/100 mmHg tai enemmän. Koholla olevat arvot eivät välttämättä näy eivätkä tunnu, ne selviävät vain mittaamalla.

Diabetestä, munuaisten vajaatoimintaa tai vaikkapa perinnöllistä kolesterolisairautta sairastavilla on suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Suurentuneessa sairastumisriskissä ja sydän- ja verisuonisairauksia sairastavien terveysarvojen tavoitteet ovat tiukemmat ja yksilöllisemmät kuin terveillä.

Verenpaineen ja kokonaiskolesterolin tavoitearvot terveillä henkilöillä

  • Optimaalinen verenpaine alle 120/80 mmHg
  • Normaali verenpaine 120-129/80-84 mmHg
  • Tyydyttävä verenpaine 130-139/85-89 mmHg
  • Kohonnut verenpaine 140/90 mmHg tai enemmän
  • Kokonaiskolesteroli alle 5,0 mmol/l ja
  • LDL (huono kolesteroli) kolesteroli alle 3,0 mmol/l

Lisätietoa verenpaineesta ja kolesterolista.

Vyötärönympärys

Vyötärönympäryksen mittaaminen on tehokas rasvakudoksen sijainnin selvittäjä. Vatsaonteloon kertyvällä rasvalla eli ”omenalihavuudella” on todettu selvä yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan sekä tyypin 2 diabetekseen.

Vatsaonteloon kertyvä rasva on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin lantiolle ja reisiin kertyvä rasva. Se on siten vaarallisempaa terveydelle, mutta myös helpommin laihdutettavissa. Mittanauha on kätevä väline rasvakudoksen sijainnin selvittämisessä ja sairastumisriskin arvioinnissa.

Terveyshaittojen ehkäisemiseksi vyötärönympäryksen raja-arvoina pidetään miehille 100 cm ja naisille 90 cm.

Katso lisätietoa painoindeksistä.

Lue seuraavaksi