Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mitä mittaustuloksesi tarkoittaa

Mitä mittaustuloksesi tarkoittaa

Jokaisen aikuisen tulisi tietää ainakin oma kolesteroli- ja verenpainearvonsa. Kun riskitekijät todetaan ja hoidetaan ajoissa, voidaan sairastumisen riskiä vähentää.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 31.1.2018
Päivitetty 30.1.2024
Kuva: Johannes Romppanen

Valtimotauteihin sairastuminen on aina monen tekijän summa. Ikään, sukupuoleen ja perintötekijöihin emme voi vaikuttaa, mutta moniin riskitekijöihin, kuten verenpaineeseen ja kolesteroliin voimme.

Mistä kohonnut verenpaine johtuu? Tiedätkö tämän kolesterolista?

Koholla olevat arvot eivät näy eivätkä tunnu, ne selviävät vain mittaamalla. Aikuisen kolesteroliarvot on hyvä tarkistaa 3-5 vuoden välein. Jos verenpaine on ihanteellinen eli alle 120/80 mmHg, riittää tarkistusmittaus silloin tällöin. Jos arvot taas ovat lähellä kohonneen verenpaineen rajaa (kotimittauksessa 135/85 mmHg), tarvitaan tiheämpää seurantaa.

Terveyttä edistävät lukemat

  • Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80 mmHg.
  • Tavoiteltava kokonaiskolesteroli on alle 5,0 mmol/l ja LDL-kolesteroli alle 3,0 mmol/l. HDL-kolesterolin tulisi olla miehillä yli 1,0 mmol/l ja naisilla yli 1,2 mmol/l. Triglyseridit alle 1,7 mmol/l.

Koska valtimotaudin kehittymiseen vaikuttaa moni tekijä, lääkäri tarkastelee yksittäisten mittaustulosten lisäksi kokonaisuutta. Tätä kartoitetaan FINRISKI-laskurin avulla.

Valtimotautia, diabetesta, perinnöllistä kolesterolisairautta tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla on jo perussairautensa vuoksi suurentunut riski eli laskuria ei silloin tarvitse käyttää. Myös terveysarvojen tavoitteet ovat tällöin tiukemmat ja yksilöllisemmät.

Tunne arvosi, vaikuta terveyteesi!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi