Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien vaaratekijät / Sydänpotilas – näin ehkäiset hengitystieinfektioita

Sydänpotilas – näin ehkäiset hengitystieinfektioita

Monet tavalliset virustaudit aiheuttavat tyypillisesti ylähengitystietulehduksia, mutta ne voivat altistaa samalla myös sydäntapahtumille, kuten sydäninfarktille. Sydänpotilas saa herkemmin vakavamman, jopa sairaalahoitoa vaativan infektion.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 14.11.2023

Hanki rokotukset 

Eräät tunnetut virukset ovat erityisen haitallisia sydänpotilaille, mutta onneksi niitä vastaan voi ottaa rokotteen. Tällaisia viruksia ovat influenssa- ja koronavirus sekä RSV (respiratory synsytial virus). 

Yli 65-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat saavat syksyisen influenssarokotuksen ja koronarokotetehosteen ilmaiseksi. Sydänsairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa, sepelvaltimotautia, kardiomyopatiaa tai eteisvärinää sairastavat potilaat. Pelkkää verenpainetautia sairastavat alle 65-vuotiaat eivät kuulu riskiryhmään.    

Myös RSV-tautiin on saatavilla rokote, mutta potilas joutuu maksamaan sen itse, koska rokote ei vielä kuulu kansalliseen rokoteohjelmaan.   

Vältä altistumista 

Infektioepidemian aikana viruksia on ympäristössämme liikkeellä paljon. Flunssaisen sukulaisen tai ystävän luokse ei pidä mennä kyläilemään, ennen kuin flunssa on varmasti parantunut.   

Pitkälle edennyttä sydänsairautta, kuten vaikeaa sydämen vajaatoimintaa sairastavan kannattaa pohtia tarkkaan, onko tarpeellista osallistua esimerkiksi tapahtumiin, joissa on paljon ihmisiä pienessä tilassa. Sairastumista voisi ehkäistä välttämällä ruuhkaisia paikkoja.  

Käytä tarvittaessa kasvomaskia. Muista, että sekä nenä että suu pitää olla suojattu.  

Pese kädet vedellä ja saippualla riittävän usein. Jos tämä ei ole mahdollista, käytä käsidesiä.  

Tupakointi heikentää hengityselinten toimintaa, jolloin virushyökkäys on voimakkaampi. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. 

 

Lue lisää: Koronarokotukset (sydan.fi) 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi