Vinkkejä syömiseen etätyön ja opiskelun lomassa
Etätyö ja kotona opiskelu ovat monen arkipäivää. Ruokatauot ovat hyvä keino jaksottaa työskentelyä. Hyvät ruokavalinnat pitävät virkeänä ja edistävät työskentelyä koko päivän.
Näillä vinkeillä edistät jaksamistasi ja terveyttäsi, kun ruokailet työpäivänä kotona ja muistat hyvät ruokavalinnat.
1. Säilytä ateriarytmi
Pidä kotitoimistolla mielellään sama ruokarytmi kuin työpaikalla tai koulussa. Keho ja mieli saavat näin tuttua ryhtiä ja pysyt virkeänä. Kunnon lounastauko auttaa myös laskemaan stressitasoja intensiivisen työskentelyn lomassa.
2. Rauhoitu syömiseen
Ruokaile ja vietä kahvitauot ruokapöydän ääressä. Jätä työkone ja puhelin someineen myös työpisteelle. Anna silmien levätä digilaitteilta ja keskity nauttimaan ruoasta, sen mauista, tuoksuista ja väreistä. Jos etänä vierähtää useampi päivä peräkkäin, nauti välillä lounas tai kahvit mukavassa seurassa virtuaalisesti.
3. Syö sopivasti
Syö kunnon ateria ja sopivalta tuntuva annos hyödyntäen nälkä-kylläisyysmittaria. Jos pääset liikkumaan vähemmän kuin normaalisti, kohtuullista annoskokoa kaikilla aterioilla. Erityisesti keittoruoat ovat kevyempää mahantäytettä.
4. Hyödynnä lautasmallia
Lautasmalli toimii hyvin kotiateriallakin. Puolet lautasesta mieluisia ja maukkaita kasviksia keventää sekä monipuolistaa aterian ravitsevuutta. Neljännes hiilihydraatin lähteitä antaa energiaa ja neljännes proteiininlähdettä täydentää ravitsevan kokonaisuuden. Rasvaton ruokajuoma, tarvittaessa täysjyväleipä margariinilla sekä öljypohjainen kastike salaatin höysteenä täydentävät aterian.
5. Juo välillä vettä
Hörppää taukojen yhteydessä viileää, oloa virkistävää vettä. Näin tulee huolehdittua riittävästä nesteen saannista ja noustua ylös tuolista.
6. Satsaa kasviksiin
Huolehdi, että kaapista löytyy erityisesti kasviksia ja hedelmiä. Nopeimmin syötäviä pienen huuhtaisun jälkeen ovat esimerkiksi pikkutomaatit, naposteluporkkanat, kurkku, rypäleet tai omena. Niistä saa lämpimälle aterialle helpon salaatinkorvikkeen. Tai hanki kasviksia, joista voi tehdä etukäteen raastetta, annoslohkoja tai salaattia isompia määriä. Niitä voi syödä päivän molemmilla pääaterioilla ja välipaloilla. Mahdollisesti niistä riittää jonkin verran seuraavallekin päivälle.
7. Kokkaa lounas etukäteen
Valmista suurempi annos ruokaa kerralla. Seuraavana päivänä riittää vain ruoan lämmitys. Annoksia voi myös pakastaa myöhemmin nautittavaksi, jos sama ruoka ei maistu useampana päivänä peräkkäin. Sydänmerkki-resepteistä löytyy herkullisia vaihtoehtoja pitempään säilyviin ruokiin.
8. Hyödynnä valmista
Osta kaupan palvelutiskistä valmista ruokaa. Valmiita aterioita löytyy myös einestiskin lisäksi pakastealtaista. Suuremmista pakkauksista voi lämmittää tai kypsentää itselle sopivan kokoisen annoksen, jos yhden hengen valmisateriat tuntuvat liian suurilta. Pakastealtaista löytyy myös pyöryköitä ja pihvejä kalasta, lihasta tai kasviksista, joiden kaveriksi on helppo keittää perunaa, pastaa tai muita täysjyväviljalisäkkeitä. Perunasta voi tehdä muusia, joka säilyy hyvin muutamia päiviä.
9. Nauti ruoasta
Ruoan ei tarvitse olla pelkkää polttoainetta. Herkulliset maut hivelevät makunystyröiden lisäksi mieltä ja piristävät työpäivän lomassa. Lisäksi pieni herkku lounaan päätteeksi tai kahvin kera antaa uutta puhtia työskentelyyn.