Hei
Minulle on tehty ultraäänitutkimus erinäisistä syistä vuosien (5) mittaan 3 kertaa. Muuten kaikki pysynyt ennallaan, mutta EF luku on pienentynyt 71-60-56. Pahimpana oireena lisälyönnit, joita levossa sekä rasituksen aikana. Rasitus ekg myös tehtynä, siihen tallentui useampi eteis sekä kammio lisälyönti yksittäin sekä kuplettina. Kardiologi ei pitänyt erikoisena. En testin aikana tuntenut yhtäkään.
Kysyisin onko tuo EF luvun tippuminen mahdollinen seuraus/syy kokoajan paheneviin oireisiin?
Lisälyönnit vaivaavat päivittäin. Monesti tulee sarjana 5-30min. Joskus pidempäänkin. Pelottaa eritoten rasituksessa tulevat lisälyönnit. Suorituskyky ei laske, tuntuu hyvin häijyltä. Pahin kohtaus hiihtolenkillä viime talvena. Kesti n 10min ja luulin kuolevani. Ikää 31v, aktiivisesti yritän liikkua salilla ja lenkillä. Holter otettu n vuosi sitten. Siinä ei merkittävää määrää lisälyöntejä, tosin tottakai oli silloin harvinaisen hyvä päivä rytmien osalta.
Biso ja propral on reseptinä. Laskee suorituskykyä niin en haluaisi syödä. Muutenkin max syke hyvin alhainen n. 175 jostain syystä.
Ahdistaa ja on mielenpäällä jatkuvasti. Liikunnan ilo vähentynyt huomattavasti
Kiitos
31/12/2024
Voi kunpa voisi vaan unohtaa
Vastaus
EF-luku tulee englanninkielisistä sanoista ejection fraction. Se mitataan ja ilmoitetaan aina sydämen ultraäänitutkimuksessa. Luku kertoo, kuinka suuren prosenttiosuuden sydämen sisällä olevasta verimäärästä sydän puskee yhdellä lyönnillä eteenpäin.
Luku ei ole koskaan 100 %, koska sydän ei tyhjene kokonaan. Sydämen vajaatoiminnassa EF-luku laskee ja on yleensä alle 40 %. Lukuarvo 40-50 % tarkoittaa lievästi alentunutta tilannetta, ja pumppausvoima on normaali, kun EF -luku on yli 50 %.
Ilmoittamasi luvut ovat siis kaikki normaaleja. Näitä normaaleja mittaustuloksia ei pidä verrata toisiinsa. Ilmoittamistasi luvuista ei siis voi tehdä päätelmää, että EF-luku olisi jatkuvasti laskussa. Tämä johtuu mittausteknisistä asioista, mutta erityisesti ihan normaalista fysiologiasta, sillä EF-luku vaihtelee terveellä tilanteen mukaan. Esimerkiksi nuorella henkilöllä jännittävässä tilanteessa, kuten tutkimushetkellä, luku saattaa sympaattisen hermoston aktivoitumisen vuoksi olla suuri. Jos tutkimus tehtäisiin samalle henkilölle rentoutuneessa tilanteessa, vaikka seuraavana yönä nukkuessa, lukuarvo olisi todennäköisesti pienempi, joskin vielä normaali.
Näin ollen näillä tiedoin ei voi sanoa, että lisälyönnit olisivat aiheuttaneet sydämen pumppausvoiman vähenemisen, tai toisinpäinkään.
Lisälyöntituntemukset voivat olla hyvin epämiellyttäviä ja huolta aiheuttavia, vaikka ne olisi hyvänlaatuisiksi todettu. Toiset aistivat vähäisenkin määrän, toisilla taas ei ole lainkaan oireita, vaikka lisälyöntejä olisi koko ajan. Usein oireet lievittyvät, jos vaivan hyvänlaatuisuus saadaan vakuuttavasti todettua. Suosittelen toistamaan rytmin vuorokausinauhoituksen eli Holter-rekisteröinnin. Tutkimuksen aikana kannattaa tehdä kovempi liikuntasuoritus, jotta oireet saadaan esiin.
09/01/2025